Romresan har fått sitt eget forum romanum

Här kommer goda nyheter för alla pratkvarnar: Vi har äntligen byggt in ett diskussionsforum på Romresan!

Nu kan du dela med dig av dina upplevelser, funderingar och annat om Rom samt ta del av andras tips och råd. Berätta vilken din favoritrestaurang var, vilket monument man kan skippa, var du drack den bästa espresson eller kanske hur du gick tillväga när du flyttade till Rom. Få hjälp med italienska fraser, diskutera italienska nyheter och mycket mer!

Det är väldigt lätt att börja använda forumet; bli medlem, sedan är det bara att börja diskutera!

Här hittar du forumet!

Posted in Tips | Tagged | Leave a comment

Äntligen mottagning i tunnelbanan i Rom [ring och surfa]

Bild på tunnelbanan i Rom

Goda nyheter för alla romare och turister. Äntligen är det möjligt att surfa, sms:a och ringa i Roms tunnelbana!

I många städer har detta varit möjligt i många år (bl a Stockholm och Paris), däremot inte i Rom. Men äntligen har arbetet med sändnings- och mottagningskapacitet för mobiltelefoni inletts!

I dagsläget finns det inte täckning på tunnelbanans alla stationer utan endast på följande tunnelbanestationer på den röda linjen, Metro A: Spagna, Barberini och Repubblica.

Arbetet fortsätter och sträckan Battistini-Termini (halva röda linjen, Metro A) planeras ha mottagning innan november månads slut. Resten av Metro A, Vittorio Emanuele-Anagnina kommer vara färdig till maj 2012. När det gäller Roms andra tunnelbana, den blå linjen (Metro B) kommer arbetet inledas i november i år och vara klart vid oktober 2012.

Själv undrar jag hur det kommer bli med den nya tunnelbanelinjen samt de förlängningar som är under konstruktion idag. Kommer de ha mottagning direkt när de blir klara (vilket i och för sig kommer ta många år till)?

Posted in Information | Tagged | Leave a comment

Strejk i hela Italien 22 juli

I morgon går flera fackförbund ut i strejk. Detta kommer att påverka kollektivtrafiken i Italien mellan 8.30-17 och från 20-sista turen. Bus, tunnelbana, spårvagn och pendeltåg riskerar att inte fungera som vanligt. Natten torsdag-fredag kan det också uppstå problem för nattbussar (med beteckningen ”Nx” där x = bussnumret).

Även vissa Trenitalia-tåg ställs in.

Alltså, idag går det inte att förlita sig på kollektivtrafiken i Italien.

Posted in Händelser, Information | Tagged | Leave a comment

Sommarkvällar på Castel Sant’Angelo

Sommarkvällar på Castel Sant'Angelo

Under sommaren anordnas massor av aktiviteter i Rom. Du kan besöka fram till den 4 september besöka Castel Sant’Angelo på kvällen.

Veckoprogram Castel Sant’Angelo

Varje dag

Besök i borgen samt olika delar som vanligtvis inte är öppna för offentligheten: Passetto di Borgo (den ”hemliga” gången mellan Castel Sant’Angelo och Peterskyrkan), gamla fängelser och påven Clemens VII ”stufetta” (badrum). Du kan även besöka caféet och restaurangen som erbjuder en fin utsikt över Rom.

Onsdagar och fredagar

Guidade turer av borgen samt Passetto di Borgo, de gamla fängelserna och påven Clemens VII ”stufetta” (badrum).

Torsdagar

Art discussions: Nio seminarium under vilka känd och okänd italiensk konst relaterad till staden Rom och dess monument, gator och egenskaper diskuteras.

Readings from the classics: Nio seminaruim med två av litteraturens kändaste personligheter som huvudämne: Shakespeare och Dante.

Lördagar

Under 10 lördagar ägnar man sig åt Tosca och Benvenuto Cellini.

Söndagar

Rome’s secret places: Sex diskussioner med konsthistorikern Constantino D’Orazio som handlar om platser okända för den stora massan.

Öppettider sommarkvällar på Castel Sant’Angelo

1 juli-4 september
20.30-00.30 (sista insläpp 23.30)
Stängt: måndagar

Biljettpriser

€9
Barn under 10 år: ratis
Tisdag 26 juli samt tisdag 30 augusti är det gratis inträde mellan kl 19-23 (senaste insläpp kl 22.30).

Posted in Händelser | Tagged , , | Leave a comment

Sänkta priser på hotell, flyg och hyrbilar hos MrJet

Från och med idag den 12 fram till den 14 juli har sänkta priser på flygbiljetter, paketresor och hyrbilar (10%).

10% på hotellbokningen får du med följande rabattkod:

Rabattkodserbjudande slut

300 kr rabatt på paketresa oavsett destination med denna:

Rabattkodserbjudande slut

För fler rabatter gå till .

Posted in Erbjudanden | Tagged , , , | Leave a comment

Tunnelbanan i Rom: Metro A stängs av under augusti

Tunnelbanan i Rom: Metro A stängs av under augusti

Med anledning av vägarbeten kring San Giovanni stängs tunnelbanetrafiken av i ungefär en månad. Detta gäller Metro A/linje A/den röda linjen. Den blåa linjen, Metro B, stängs inte av.

Det är arbetet vid mötespunkten av linje A och linje C som hindrar tunnelbanetrafiken. Den månadslånga ”pausen” pågår mellan 30 juli och 29 augusti och sker i två faser:
1. Stängning av sträckan Termini-Anagnina mellan 30 juli till 3 augusti
2. Stängning av sträckan Termini-Arco di Travertino mellan 4 till 29 augusti

Ersättningsbussar kommer att sättas in mellan de drabbade sträckorna.

Sträckan Termini-Battistini påverkas inte av arbetet. Från den 4 augusti går också sträckan Arco di Travertino-Anagnina.

Tunnelbanan i Rom

  • Till och med 29 juli gäller nuvarande tidtabell, dvs från söndag till fredag går linje A till kl 21, sedan gäller ersättningsbussar: MA1 Battistini-Arco di Travertino, MA2 Flaminio-Anagnina. På lördagar hålls tunnelbanan öppen till kl 1.30.
  • Från 30 juli till 4 augusti
    Den 30 juli går tunnelbanan till kl 1.30 mellan Battistini och Termini, samt ersättningsbussar från Termini och Anagnina till kl 1.30. 1, 2 och 3 augusti är linje A öppen mellan Termini och Battistini till kl 21 och avstängd mellan Termini och Anagnina (fram till kl 21 är det ersättningsbussar, från kl 21 är det MA1 och MA2 som gäller)
  • Från 4 augusti till 29 augusti
    1. Mellan dessa datum, med undantag för lördagar, är linje A mellan Battistini och Termini samt Arco di Travertino och Anagnina öppen fram till kl 21. Tunnelbanan är avstängd mellan Termini och Arco di Travertino. Till kl 21 går det ersättningsbussar från Termini till Arco di Travertino. Från kl 21 gäller MA1 och MA2.
    2. 6, 13, 20 och 27 augusti går tunnelbanan till kl 1.30 mellan Battistini och Termini samt Arco di Travertino och Anagnina. Sträckan Termini-Arco di Travertino trafikeras av ersättningsbussar fram till kl 1.30.

Mer om Metro A i Rom

Längs linje A ligger många sevärdheter. Du hittar bl a Fontana di Trevi, St Peterskyrkan, Piazza di Spagna och Anagnina (intressant för dig som åker tunnelbana+buss till flygplatsen Ciampino i Rom). Som tur är fungerar tunnelbanan från Battistini till Termini vilket innnebär att du kan åka tunnelbana för att se t ex Piazza di Spagna och Peterskyrkan. Ska du åka mot södra Rom kommer du drabbas, t ex för att åka till flygplatsen. Men oroa dig inte så mycket över det, det finns massor av sätt att ta sig till Ciampino på!

Posted in Händelser | Tagged , , | Leave a comment

Jordbävning i Rom

Jordbävning/jordskalv i Rom

Rom drabbades alldeles nyss av ett lätt skalv. Skalvet hade sitt epicentrum vid Monti Sabatini (Apenninerna), ca 35 km nordväst om Rom. Inga skador på personer eller egendom har uppstått. Skalvet mätte kl 20.13 3,2 på Richterskalan.

Posted in Händelser | Tagged , | Leave a comment

Stadsvandring i Rom: Kejserliga storheter

Estate romana är en kulturfestival som pågår under sommaren i Rom sedan 1977. Varje dag anordnas aktiviteter, teater, utomhusbio, konserter, vernissage och mycket annat. Som turist i Rom kan man givetvis medverka och jag tänkte här tipsa om något riktigt intressant: Stadsvandringar. Under sommaren kommer hela 11 promenader organiseras. Den första anordnas redan i morgon!

Stadsvandringen går vid namnet Maestosità imperiali, kejserliga storheter. Kvällspromenad kring via dei Fori Imperialis antika mötesplatser (torg, teatrar, tempel).
Information
Onsdag 6 juli kl 20.30
Mötesplats: Via San Pietro in Carcere
Pris: €8
Bokning krävs, via telefon eller email
Telefon: +39 06 70454544 eller 06 77201975
Email: info@spazioliberocoop.it
Hemsida: www.spazioliberocoop.it

Posted in Events, Händelser | Tagged , | Leave a comment

Värmebölja i Rom

Varmt väder i Rom

Det kommer vara så varmt under veckan i Europa att Svenska Dagbladet har skrivit en artikel om detta. I Rom kommer det vara dryga 30 grader med undantag för en regnskur på torsdag. Så tänk på att dricka vatten. Och om ni inte klarar av storstadssemester i värmen kan ni alltid åka och bada.

Posted in Händelser | Tagged | Leave a comment

Shopping i Rom: Sommarrea

Shopping i Rom: Sommarrea

Idag inleds sommarrean i Rom (och i hela Italien) med bra priser på kläder, skor, elektronik och annat. Om du inte orkar shoppa i sommarhettan kan du bege dig till ett köpcentrum. I Rom finns fyra större sådana: Porta di Roma, Euroma2, Romaest och Leonardo. Undertecknad har varit på allihop och det är inte sådan stor skilland mellan dem. Jag föredrar Porta di Roma eftersom det finns bio, HM och IKEA där. Centro Commerciale Leonardo är störst, och har också en spelhall. På Romaest finns Roms enda Apple Store. Euroma2 är mest ”glamour” av alla köpcentrum i Rom och det syns inte minst på inredningen. Oavsett vilket du väljer kommer du nog hitta någon som passar dig.

Trevlig shopping (och var beredd på att trängas!).

Posted in Händelser | Tagged , | Leave a comment