Centrale Montemartini

Centrale Montemartini: Staty och maskin

Centrale Montemartini är ett nytt, spännande och annorlunda museum. Museet befinner sig i ett gammalt värmekraftverk som öppnades 1912. Efter ca 50 år behövdes inte värmekraftverket längre och det stängdes 1963. Under de 20 åren som följde monterades maskiner ner och lokalen användes för andra syften. Sedan renoverades lokalen men vissa maskiner behölls.

1997 var vissa delar av de Kapitolinska museerna tvungna att stängas för renovering. Då flyttades hundratals skulpturer tillfälligt till några utrymmen i det gamla värmekraftverket Montemartini. En utställning vid namnet ”Le macchine e gli dei” (maskinerna och gudarna) visades och de antika statyerna ställdes upp bredvid de gamla industrimaskinerna. När renoveringen var slutförd 2005 fick många av statyerna stanna kvar på kraftverket.

De flesta fynden kommer från grävningar gjorda främst i romerska trödgårdar, under slutet av 1800-talet och under 1930-talet.

Centrale Montemartini har tre olika rum i vilka fynden organiseras: Caldaie, Colonne och Macchine.

Museet blandar industrimaskiner, arkeologiska fynd och statyer och är ett ganska absurt, men väldigt sevärt museum.

Öppettider

Tisdag-söndag: 9-19 (sista insläpp en halvtimme innan stängning)
Stängt: 25 december, 1 januari och 1 maj.

Inträde

Vuxna: €6.50
Reducerat pris (EU-medborgare mellan 6-25 år samt över 65): €5.50
Barn under 6 år: gratis

Det är också möjligt att köpa en kombinationsbiljett för Centrale Montemartini och Kapitolinska museerna för €14 (vuxen) och €11 (reducerat pris).