Kategoriarkiv: Mat och dryck

Glass- gelato

Italiensk glass (gelato)


Precis som du på Italiensemestern måste prova pizza al taglio- de underbart goda pizzabitarna, så måste du också njuta av den italienska glassen. Den italienska glassbaren, gelateria, är fylld av färger.

Italiensk glass, eller gelato, som det heter på italienska, hittar du överallt i Rom. Den är läckert krämig och färggrann- och helt oemotståndlig! Det finns hundratals smaker, men de populäraste och vanligaste är:

  • Nocciola- hasselnöt
  • Stracciatella- med små chokladbitar
  • Zabaione- baserad på efterätten med äggulor och Marsala-vin
  • Crema
  • Zuppa inglese- Savoiardi-kex, kanderad frukt och likör
  • Pistacchio- pistasch
  • Cioccolato- choklad
  • Limone- citron
  • Fragola- jordgubb
  • Albicocca- aprikos
  • Lampone- hallon
  • Melone- melon
  • Cocco- kokos
  • Pesca- persika
  • Caffè- kaffe
  • Vaniglia- vanilj
  • Liquirizia- lakrits
  • Yogurt
  • Fior di latte- mjölk och grädde
  • Menta- mint
  • Bacio- den kända chokladpralinen ”Bacio”
  • Cassata- med kanderad frukt
  • Frutti di bosco- skogsbär
  • Cocomero- vattenmelon
  • Amarena- körsbär
  • Tiramisù
  • Pannacotta
  • Ananas
  • Variegato nutella
  • Cioccolato fondente- mörk choklad
  • Banana- banan
  • Sorbetglass i många smaker

Köpa italiensk glass/gelato

När du beställer glass brukar du oftast få välja ut tre smaker, oavsett hur stor eller liten glass du betalar för. Du blir oftast tillfrågad om du vill ha grädde på glassen. Priserna varierar beroende på glassbar, men en lagom stor glass brukar kosta runt €2. Du kan välja mellan strut eller bägare.

Viktiga ord när du köper glass

jag skulle vilja ha en glass- vorrei un gelato (”g” uttalas som G i engelska ”George”)
bägare- coppa
strut- cono
smak- gusto
tack-grazie
tack, ”please”- per favore

Italienska måltider: vi reder ut begreppen

Mat i Rom

Både mat och dryck är väldigt viktigt i Italien och det märks inte minst av stadens alla restauranger och barer.

Måltider

Att äta ute på restaurang är ett sätt att umgås i Italien. Man tar helt enkelt med sin familj och sina vänner då och då. Under besöket avnjuts god mat, efterrätt och vin.

Antipasti

Exempel: Apititretare i form av skinka, ost, salami, grönsaker i olja och mycket mer.

Primi piatti

Exempel: pastarätter. Det är accepterat att beställa pasta på restaurangen.

Secondi piatti

Exempel: kött och fisk.

Contorni

Tillbehör som sallad, böner, pommes frites.

Dolci

Efterrätter som Tiramisù, Creme Caramel, Pannacotta och torta della nonna.

Frukost, lunch och middag

Frukost (colazione)

Intas på morgonen och består oftast av en espresso eller cappuccino samt några kakor eller en cornetto (croissant).

Lunch (pranzo)

Italienarna äter lunch ungefär mellan 13 och 14. Lunchen består ofta, men inte alltid, av någon slags pastarätt.

Middag (cena)

Middagen intas senare än vad vi svenskar är vana med. Klockslaget då en familj äter middag varierar så klart, men det sker oftast runt kl 20-21,30.

Kaffe

Italienare dricker kaffe på ett lite annorlunda sätt mot oss svenskar. Vi kan spendera timmar på ett café med en latte. I Italien dricker man kaffe i en bar. Fikakulturen som finns i Sverige finns inte i Italien. Kaffedrickandet är snabbt och kan liknas med ett glas vatten när du är törstig, eller för all del, en nubbe. Det går alltså fort. Ofta dricker de kaffet vid bardisken. Du kommer inte bli tillfrågad om du vill ta med dig kaffet i en pappersmugg.

Italienskt kaffe: caffè espresso

Några kaffedrycker
Americano- espresso utspädd med vatten. Kan liknas vid det ”svenska” kaffet.
Caffè- espresso.
Caffè latte- espresso (1/4) med mjölk (3/4).
Caffè macchiato- espresso med mjölkstänk.
Cappuccino- espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Förtärs absolut inte efter maten utan helst på morgonen.
Corretto- espresso med likör, t ex Sambuca eller grappa.
Marocchino- espresso, skummad mjölk och kakao.
Ristretto- espresso med mindre vatten än en vanlig espresso.

Drycker

Acqua naturale/liscia/non gassata- naturellt vatten utan kolsyra.
Acqua gassata- kolsyrat vatten.
Amaro- en besk spritsort som dricks efter måltiden för att hjälpa matsmältningen.
Birra- öl.
Birra chiara- ljus öl.
Succo di frutta- juice
Tavernello- tetravin, vilket italienaren aldrig bjuder på utan endast använder i matlagning.
Vino bianco- vitt vin.
Vino della casa- husets vin.
Vino rosso- rödvin.

Passa på och njut av gott vin i Italien! En karaff av husets vin är billigare än ett par öl. Vill du prova italienska ölsorter kan Moretti och Peroni rekommenderas.

Pizza al taglio

Pizza al taglio: pizzabitar

Pizza al taglio är pizzabitar som köps på pizzerior och bagerier. De görs på stora plåtar och värms allt eftersom kunderna handlar.

Du kan köpa så stora eller små bitar du vill och blanda som du önskar. Ofta betalar du per hekto.

Det finns väldigt många sorters pizza, men här kommer ett urval på vad du kan hitta:

  • Margherita: Mozzarella och tomat
  • Napoletana: Mozzarella, tomat och anjovis.
  • Capricciosa: Mozzarella, tomat, kronärtskocka, lufttorkad skinka, svamp och oliver.
  • Quattro stagioni: Mozzarella, tomat, kronärtskocka, lufttorkad skinka, svamp och oliver.
  • Romana: Mozzarella, tomat, ansjovis, oregano, olja och oliver.
  • Quattro formaggi: Mozzarella, emmentaler, fontina och grana.
  • Campagnola: Mozzarella, tomat, svamp, vitlök, persilja, paprika, oliver, kapris, provola,
  • Diavola: Mozzarella, tomat, salami, chilipeppar och olja.
  • Pugliese: Mozzarella, tomat, lök och svarta oliver.
  • Caprese: Mozzarella, tomat, oliver, oregano, körsbärstomater.
  • Boscaiola: Mozzarella, tomat, svamp och korv (salsiccia).

Caprese


Foto: Poopoorama

Lätt och läcker sallad som tillagas supersnabbt! Perfekt för varma dagar.

Detta behövs:

  • Tomater
  • Mozzarella (godast med buffelmozzarella)
  • Salt
  • Basilika
  • Olivolja

Skiva tomaterna och mozzarellan. Häll på olja, salt och basilika.

Fyllda tomater med ris och andra godsaker

Foto: Cielomiomarito

Detta behövs:

  • En eller två stora, röda och fina tomat/person
  • Ca 2 matskedar ris/tomat
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja
  • Färsk basilika
  • Vitlök

Skär tomaten så att den får en ”hatt”. Töm insidan, hacka den i större bitar och lägg den i en skål. Blanda i ett par klyftor pressad vitlök, basilika och lite persilja. Koka riset och häll i det i skålen. Låt vila ett par timmar. Häll fyllningen i tomaterna och grädda i ugnen i 20 minuter på 200 grader.

Risotto con gorgonzola e noci

För 4 personer:

  • Ris
  • Valnötter, ca 7 st för 4 pers
  • Gorgonzola
  • Peppar
  • Olivolja
  • Salt

Sätt på vattnet. Ta under tiden fram stekpannan och häll i lite olja. Lägg ner en stor bit gorgonzola. Den ska smältas, men inte helt utan den ska vara lite krämig. Släng i riset i vattnet. För att osten ska bli krämigare tar du lite av det heta risvattnet och blandar i tills konsistensen blir krämig. Peppra osten. Nötterna kan du skära i mindre bitar och slänga ned i stekpannan. Ta bort det färdiga riset från plattan och blanda i ostsåsen med riset. Avsluta med lite riven parmesan och peppar.

Pasta alla Carbonara


Foto: Gaku

Carbonara är en mycket god pasta som ska tillagas med saltat pastavatten, rikligt med extra virgin olivolja, äkta pecorino och pasta al dente.

För 4 personer:

  • 1,5-2 paket bacon
  • Ett halvt ägg/person
  • Pasta
  • Salt
  • Peppar
  • Pecorino
  • Olivolja

Stek bacon i en stekpanna. Använd rikligt med olja. Under tiden kan du sätta på vattnet pastan. Ta fram en liten skål och vispa äggen, tillsammans med en hel del pecorino, salt samt mycket peppar. Blanda allt väl. Häll i pastan i vattnet.