Kategoriarkiv: Tips

http://romresan.se/wp-content/uploads/2015/02/gratis-wifi-hotspots-rom.png

Gratis WiFi i Rom

https://romresan.se/wp-content/uploads/2015/02/gratis-wifi-hotspots-rom.png

Vill du surfa gratis via WiFi när du är i Rom? Det är möjligt på en del ställen.

  • Provincia WiFi: Gratis och finns på många ställen i Rom, som nära Vatikanstaten, Piazza di Spagna och Bocca della Verità. Här finns en karta över dessa olika WiFi-hotspots. Registrering krävs, och behöver ett italienskt SIM-kort fär att registrera dig. Om du inte har det kan du använda ditt kreditkort, och då tas en administrativ avgift på 0.50 eurocent ut. Registrera dig här. Det finns ca 300 hotspots i Rom och 800 i provinsen.
  • Roma Wireless: Ger gratis trådlöst internet 2 timmar per dag. Exempel på platser där hotspots finns är Circo Massimo, Largo Argentina, Villa Borghese, Piazza Navona, Campo de’ Fiori och Fontana di Trevi. Här hittar du en karta över alla ställen. Registrering krävs.
  • Caféer och restauranger med gratis WiFi hittar du på WiFi Cafe Spots.
  • McDonald’s har gratis internet.
  • Ciampino och Fiumicino flygplats.
  • Ditt hotell har möjligtvis gratis WiFi. Om inte i rummet, åtminstone kanske i receptionen/allmänna utrymmen?

Rom i rullstol

Att påstå att Rom är en stad anpassad för rörelsehindrade är en ren lögn. Men det betyder inte att du som är rullstolsburen inte kan njuta av den eviga staden. Det kräver bara lite mer information och planering.

Vi på Romresan vill att du ska få en sådan bra och bekväm semester som möjligt. Därför samlar vi här tips för rörelsehindrade.

Många platser är idag anpassade för rörelsehindrade, men många är det inte. Hur tråkigt och fel det än är, räkna inte med att kunna komma in på alla ställen. Ofta saknas ramp, det är trånga trappor, hål i vägarna, bilar parkerade på trottoarer och höga trösklar. Den standard vi är vana vid i Sverige finns inte alltid i Rom. Trots detta är flera av stadens monument och inte minst museer tillgängliga för rörelsehindrade!

Jonas och hans sambo, båda rullstolsbundna, besökte nyligen Rom. Under vistelsen samlade de ihop en mängd tips för turister i rullstol. Jonas reseberättelse följer här:

Sitter du i rullstol och funderar på att resa till Rom? Då hoppas jag att du ska finna några tips inför din resa här.
Som resenär i rullstol möter du naturligtvis lite fler hinder på din resa, än vad den som inte har rullstol, gör. Men bara för att Rom är en gammal stad innebär det inte att det är helt omöjligt att ta sig fram i staden. När man anländer till flygplatsen är det i princip två färdsätt som gäller. Taxi eller tåg/tunnelbana.
Här rekommenderas varmt att du tar en taxi. Framför allt eftersom det är svårt att ta sig ombord på de tåg som går från flygplatsen. Har du en vanlig rullstol så kan det fungera, men det är inte enkelt. Har du Permobil, ska du inte ens fundera på något annat än en taxi! Om du har Permobil så bör du allvarligt fundera på om du verkligen ska åka till Rom. Detta av en stor anledning. Och det är stadens höga trottoarkanter. Rommarna har nämligen för vana att placera diverse föremål mitt på sina trottoarer. Det kan vara alltifrån en ”betongsugga”, till en bil eller till och med en byggnad. Detta gör att du måste, när som helst vara, beredd att ”hoppa ner” från trottoaren. Och eftersom den kan vara cirka två decimeter, så blir det ju lite svårt om du har Permobil.
Det finns dock gott om nedsänkningar vid trottoarerna så det är inga problem att ta sig upp och ner för dessa. Det är bara om du behöver ta dig ner/upp där det inte finns nedsänkning, som det är högt.
Eftersom staden är gammal innebär det att det finns en väldig massa kullersten som man måste ta sig fram på. Dessutom en hel del upp -och- nerförsbackar. De bussar som används liknar de som vi har här i Sverige (Göteborg) så det bör inte vara några problem att använda dessa. De verkar dock vara överfulla, så det kan väl vara lite svårt att komma ombord på dem. Men italienarna är mycket vänliga och hjälpsamma, så det bör inte vara några problem.
Men man ser ju bäst när man tar sig fram i sin egen takt. Detta gör att det rekommenderas att du rullar/åker Permobil. Rom är ju en stor stad, så det krävs att man förflyttar sig en hel del för att se så mycket som möjligt. Mellan 5 och 10 km/dag bör du räkna med att förflytta dig.
Vad bör/kan du då se när du sitter i rullstol.
Vatikanen är mycket pampig att se och inga problem med rullstol. Det finns folk där som man kan få hjälp av för att ta sig in. Har du tur, så får du dessutom gå förbi hela den vanliga kön. Detta är naturligtvis inte något som du ska utgå från. Utan var beredd på att stå i kö som alla andra. Men ta kontakt med någon. Det är inte säkert att du kan ta den vanliga vägen in i kyrkan. Även Colosseum är något man ”måste” se. Här är det lite speciellt att ta sig in när man sitter i rullstol. Du får ställa dig i biljettkön som alla andra. Biljetten får man dock gratis. Detta för att det inte möjligt att nå någon annan våning än den första, med rullstol. Men man ser mycket från Entréplanet, så det är absolut värt ett besök. Från Colosseum är inga problem att rulla mot Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II. Längs vägen är en fin trottoar som man kan ta sig fram på utan problem. Får du för dig att ta dig till de äldre kvarteren som ligger strax intill Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II så bör du vara medveten om att du kommer in i lite äldre kvarter, vilket
innebär mer kullersten och en del branta backar. Men har du bara lite kraft i armarna och lite tålamod, så fixar du även det.
Du kan även se spanska trappan (nerifrån naturligtvis) Där finns det dessutom gott om exklusiva affärer i närheten, som kan vara värda ett besök. Tyvärr har många av dem trappsteg för att komma in. Men, men…
Även Pantheon är fullt möjligt att besöka. Det finns en liten ramp till vänster om entrén. Om jag ska sammanfatta några av tipsen så får det bli följande:

  • Var beredd på höga trottoarkanter
  • Det kan vara svårt att hitta en tillgänglig offentlig toalett.
  • Invånarna är trevliga och hjälpsamma, så det bör inte vara några större problem att be om
    hjälp.
  • Ta god tid på dig för att titta på all vacker arkitektur.
  • Var inte rädd för att unna dig taxi. Se bara till att du inte åker med ”svarttaxi”. Det fungerar bra om du har rullstol (alltså inget för dig som sitter i Permobil) och har hyfsat lätt för att hoppa in i en bil, och du slipper fundera på hur du ska ta dig fram.
    Ha detta i åtanke när du gör en budget.
  • Unna dig ett hotell som ligger någorlunda centralt, så slipper du att fundera på transport vid minsta lilla förflyttning. Den högre hotellkostnaden riskerar du annars att få spendera på taxiresor.
    Det hade varit bra för vår del om vi hade tänkt på det när vi var där, det hade sparat oss mycket grubblande.

Jag hoppas att denna information hjälper dig inför ditt planerade inför resan till Rom.

44 saker att göra i Rom minst en gång

Sevärdheter i Rom: Colosseum

I Rom finns något för alla, men som turist är det lätt att bara göra och se de typiska turistattraktionerna. Romresan.se presenterar därför en mängd förslag på saker att göra i Rom. Här blandas traditionella turisttips med annorlunda saker man kan göra och råka ut för i Rom.

1. Ha en picknick i en av Roms parker.
2. Promenera vid Colosseum om natten.
3. Ta en glass på berömda Gelateria Giolitti (via degli Uffici del Vicario).
4. Svalka dig med en grattachecca en ljummen kväll.
5. Stoppa handen i Sanningens mun- Bocca della verità.
6. Äta frukost fram mot morgonkvisten (3-4); cappuccino och cornetto (croissant).
7. Promenera längs via Appia Antica.
8. Gå ner i någon av Roms katakomber.
9. Se en fotbollsmatch i Stadion.
10. Ta en kall öl sittandes på piazza Trilussa.
11. Besöka Porta Portese (Roms största marknad) tidigt en söndagsmorgon.
12. Fastna i trafiken, tuta som en galning och svära på italienska.
13. Ta tåget till Ostia för att sola och bada en lördag eller söndag, och upptäck hur nära inpå dig främlingar lägger sina handdukar.
14. Gå på bio och se en italiensk film, eller ännu hellre, en utländsk dubbad film.
15. Sätt dig på Spanska Trappan, titta på folket omkring dig, lukta på blommorna och njut av atmosfären.
16. Sätt dig på en buss– vilken som helst- och se vart den för dig.
17. Gå vilse bland gränderna i Trastevere.
18. Kasta ett mynt i Fontana di Trevi.
19. Njuta av den fantastiska utsikten från Peterskyrkans kupol (strunta i hissen- ta trappan!).
20. Äta crepes med Nutella.
21. Se Fontana di Trevi, Spanska Trappan, Colosseum och andra sevärdheter en tidig, tidig morgon när allt är stilla och du är ensam på gatorna.
22. Köpa frukt och grönsaker på piazza Vittorio en lördagsförmiddag.
23. Åk ut till Ariccia, ät dig proppmätt på porchetta och drick dig lätt onykter på Romanella.
24. Kolla in alla katter vid Largo Argentina.
25. Bege dig ut på glassafari; testa alla sorters glassar, så många du orkar på en dag.
26. Pruta som ett äkta marknadsproffs på en av Roms marknader.
27. Spendera en romantisk kväll på Gianicolo med din käresta och njut av utsikten.
28. Spendera en hel dag på olika museer.
29. Hyr en cykel och cykla längs Lungotevere (Tibern) alternativt på Via Appia Antica.
30. Ställ dig på piazza Venezia och bestäm dig för om il Vittoriano är ett mästerverk eller en av Roms fulaste byggnader.
31. Bege dig ut på kyrksafari: spendera dagen i några av Roms tusentals kyrkor.
32. Besök piazza Navona under juletid, handla godis, leksaker och annat från de traditionella stånden. Glöm inte det obligatoriska kanderade äpplet!
33. Beställ en Capricciosa och förvånas över att du får ett kokt ägg på pizzan.
34. Släcka törsten med vattnet från en fontän (nasone), genom det lilla hålet som gör så att vattnet strålar uppåt.
35. Promenera längs via del Corso.
36. Promenera längs via dei Fori Imperiali och fantisera om hur Rom såg ut för två tusen år sedan.
37. Besök Galleria Nazionale d’Arte Antica och beundra alla stora verk av bl a Bernini, Tizian och Caravaggio.
38. Promenera i gränderna i Roms ghetto.
39. Bli irriterad på vägskyltarna som är otydliga, åka på il raccordo anulare (cityringen runt Rom) för att inse att du precis tagit fel riktning…
40. Spendera några timmar vid sjön i Eur, med filt och picknick.
41. Kolla in vår parlör och prata italienska, även om det bara blir ett ”tack” eller ”vad kostar det”.
42. Ta hissen upp till Il Vittorianos tak så får du en oförglömlig utsikt över hela Rom. Glöm inte att ta kort och använda kikarna som låter dig zooma in platser långt bort mot horisonten…
43. Åk till kvarteret Garbatella, ät på en mysig restaurang och ta en promenad på de små gatorna.
44. Besöker du Rom under sommarmånaderna måste du ta del av Estate romana, den romerska sommaren. Estate romana är ett event som erbjuder en mängd kulturella aktiviteter; bio, teater, dans, konserter, poesikvällar, konstutställningar, barnaktiviteter och mera. Många av dem är gratis! Längs Tibern finns marknadsstånd, barer och restauranger öppna under sommarmånaderna- en mysig avslutning på en trevlig dag i Rom!

Ha en trevlig resa!

Appar för semestern i Rom (Italien)

appar-resa-rom

Har du en smartphone  så finns det en uppsjö av applikationer som du kan ladda ner inför din resa till Rom.

Resguider

  • Rome City Guide (Tripadvisor): Gratis app med information från Tripadvisor. Gratis, fungerar offline, användarrecensioner med mera. Ett måste i din telefon! Ladda ner för iPhone eller Android.
  • Rome City Travel Guide (Guidepal): Gratis, för iPhone och Android.

Språk

Karta och position

  • I Nasoni di Roma (gratis. Se dryckesfontäner på karta.)
  • Drinking Water (gratis. Samma funktion som appen ovan.)
  • TOMTOM GPS: Västra Europa för iPhone (479 kr) och Android (REA 355 kr), hela Europa för iPhone (549 kr) och Android (REA 223 kr)
  • OffMaps 2  för iPhone (9 kr, 2 kartor ingår, sedan kan du köpa till extra kartor. 3 kartor för 7 kr)

Trafik

  • Muoversi a Roma: Vilken buss ska jag ta? Sök med hjälp av appen. Finns för både iPhone och Android.
  • ADR Fiumicino Ciampino Airports, gratis för iPhone och Android. Se när planen ankommer och avgår, bagagebandsnummer mm.
  • Moovit: Reseplanerare som visar när buss/spårvagn/tunnelbana kommer. Fungerar förutom i Rom även i många andra städer inklusive Stockholm. Gratis för iPhone och Android.
  • Roma Bus: Visar som Moovit när bussen/tunnelbanan/spårvagnen kommer. Kanske lite mer lättare att använda. Gratis för iPhone och Android.

Podcasts

Podcast om Rom


Podcasts innebär publicering av ljudfiler på internet, ungefär som internetradio. Du kan streama (lyssna direkt från internet utan att ladda ner) eller ladda ner filerna.

Här får du tips på Rom-relaterade podcasts. Perfekt att lyssna på under flygresan ner!

The History of Rome (iTunes-länk här)
Let’s Speak Italian (iTunes-länk)
LearnItalianPod.com (iTunes-länk)
Learn Italian (iTunes-länk)
Learn Italian- ItalianPo101.com (iTunes-länk)
One Minute Italian (iTunes-länk)

Hotell i Rom

Det finns många sätt att bo i Rom: hotell, vandrarhem, bed and breakfasts och lägenheter som hyrs ut (privat och av företag). Välj det som passar dig och ditt sällskap!

Jag bokar alltid hotell på Booking.com. De är en stor och säker sidor med många bilder och recensioner att gå efter. Priserna är också nästan alltid bäst där!

Innehåll på denna sida:

4 billiga hotell

1. A Casa a Testaccio

Läge: I ett mysigt utelivskvarter, centralt men inte i city. Gångavstånd: Ca 50 minuter till Peterskyrkan, ca 30 min till Colosseum, ca 35 min till Piazza Navona. Ca 10 minuters promenad från närmaste tunnelbanestation.
Ingår: Användning av ett gemensamt kök.
Faciliteter: Luftkonditionering, hårtork, toalettartiklar, möblerad balkong, handukstork och Wi-Fi.
På hotellet: Babysängar, hiss.
Övrigt: Renoverat 2011. Städning en gång per vistelse. Detta B&B har bara tre rum, varav 2 delar på ett badrum och det tredje har ett privat badrum.
Pris: Ca 415 kr per natt för ett rum med delat badrum, ca 580 kr per natt för rummet med privat badrum.
Mer om A Casa a Testaccio. 

2. Domus RomAntica

Läge: Centralt med gångavstånd till många sevärdheter. Det tar ca 10 minuter till Piazza di Spagna, ca 15 till Fontana di Trevi, ca 15 till Galleria Borghese.
Faciliteter: Hårtork, värdeförvaringsskåp, TV, toalettartiklar, Wi-Fi.
På hotellet: Hiss.
Övrigt: Senaste incheckning kl 21.
Pris: Från 397 kr per natt.
Läs mer om Domus RomAntica.

3. Rome Nice Room

Läge: Centralt, men inte mitt i smeten. Några minuter från tågstationen Trastevere. Det är ca 3 km till Peterskyrkan, ca 4 km till Colosseum.
Ingår: Frukost, hämtning på tågstationen
Faciliteter: Luftkonditionering, telefon, hårtork, toalettartiklar, daglig städning, minibar, Wi-Fi, kaffe- och tebryggare och TV.
Hotellet har: Hiss, babysängar
Övrigt: Önskar du ett privat badrum går det att boka, dock ligger det utanför rummet.
Pris: Från 376 kr per natt.
Läs mer på Hotels.com.

4. Cristoforo Colombo

Läge: Utanför city. Det finns bussar som går in till centrum, likaså en tunnelbanestation knappt 2km från hotellet. Stort shoppingcentrum intill hotellet. Hårt trafikerad väg utanför hotellet.
Ingår: Frukost, gratis parkering (begränsat antal platser).
Faciliteter: Badrockar, badrumstelefon, minibar, hårtork, telefon, värdeförvaringsskåp, balkong, luftkonditionering, tidning, Wi-Fi (mot avgift).
Hotellet har: Bar, hiss, utomhuspool (under säsong), restaurang, bagageförvaring, piccolo, rumsbetjäning, tvättmöjligheter.
Pris: Från 390 kr per natt.
Ytterligare information om Cristoforo Colombo.

5 hotell i medelklassen

1. Hotel Ivanhoe

Läge: Centralt, promenadavstånd till sevärdheter. Exempel: Ca 10 till Colosseum och ca 15 till Fontana di Trevi (till fots).
Ingår: Frukostbuffé mellan 7.30-10.30.
Faciliteter: Hårtork, minibar, platt-tv, toalettartiklar.
På hotellet: Wi-Fi i allmänna utrymmen, bagageförvaring, bar, barnvakt, tidningar, rumsbetjäning, babysängar.
Pris: Från 574 kr per natt.
Läs mer om Hotel Ivanhoe.

2. Hotel De Monti

Läge: Centralt, promenadavstånd till sevärdheter. Exempel: Ca 10 till Colosseum och ca 15 till Fontana di Trevi (till fots).
Ingår: Gratis frukost på rummet.
Faciliteter: TV, telefon, daglig städning, värdeförvaringsskåp, toalettartiklar, internet (Wi-Fi och ethernet i rummen).
På hotellet: Rumsbetjäning, bagageförvaring (gratis), sjukvård.
Övrigt: Ingen hiss. Sen incheckning (efter kl 20) kostar €30.
Pris: Från 535 kr per natt.
Mer om Hotel De Monti på Hotels.com.

3. Hotel Cortina

Läge: Centralt, gångavstånd till sevärdheter. Exempel: Ca 10 minuter till Fontana di Trevi, 15 min till Colosseum, 10 minuter till Termini (centralstationen).
Ingår: Frukostbuffé.
Faciliteter: TV, värdeförvaringsskåp, hårtork, toalettartiklar, minibar, Wi-Fi och air condition.
På hotellet: Bar, rumsservice, tvättjänster, barnvakt, bagageförvaring, strykjärn, hiss.
Pris: Från 744 kr per natt.
Glöm inte bort att läsa recensionerna på Hotels.com.

4. Arco di Travertino

Läge: Utanför centrum, men ändå i Rom. Tunnelbanestation 350 m frånhotellet. Det är dock inte omöjligt att gå in till centrum. Det är ca 4.5 km till Colosseum, det tar knappt 1.5 timmar att gå till Piazza Navona. Det tar ungefär en halvtimme att gå till San Callisto-katakomberna.
Ingår
:Gratis parkering.
Faciliteter
: Hårtork, minibar, värdeförvaringsskåp, luftkonditionering, TV, telefon och Wi-Fi.
Hotellet har: Hiss
Övrigt: Små och medelstora hundar får följa med.
Pris: Från 502 kr per natt.
Mer om Arco di Travertino.

5. Residenza Santa Maria

Läge: Centralt, men i stadsdelen Trastevere. Det är gångavstånd till sevärdheter. Exempel: Ca 25 minuter till Peterskyrkan, ca 15 min till Piazza Navona och ca 30 min till Colosseum.
Ingår: Frukostbuffé mellan 7.30-10.30.
Faciliteter: Luftkonditionering, hårtork, TV, telefon, värdeskåp, minibar och Wi-Fi.
På hotellet: Bar, babysängar och bagageförvaring.
Pris: Från 560 kr per natt.
Hotels.com kan du läsa mer om hotellet samt göra en bokning.

5 lyxhotell

1. Boscolo Palace Roma

Läge: Mycket centralt, på ”turistgatan” Via Veneto. 400 m till Piazza di Spagna, 10 minuters promenad till Fontana di Trevi.
Faciliteter: Badrockar, badrumstelefon, värdeförvaringsskåp, daglig städning, hårtork, toalettsaker, TV, minibar, premiumsängar, luftkonditionering, tofflor, Wi-Fi på rummen mot tillägskostnad.
Hotellet har: Bar, hiss, bagageförvaring, barnvakt, restaurang, parkering utanför mot avgift, takterrass, babysängar, piccolo, bubbelpool, gratis Wi-Fi i allmänna utrymmen.
Övrigt: Renoverat 2010.
Pris: Från 2344 kr per natt.
Läs mer och boka på Hotels.com.

2. Palazzo al Velabro

Läge: Centralt, 300 m från Circo Massimo, några minuters promenad från Colosseum och ca 1.4 km från Pantheon.
Ingår: Frukost mellan 7.30-11.
Faciliteter: Hörfön, gratis vatten på flaska, värdeförvaringsskåp,, TV, telefon, luftkonditionering, Wi-Fi mot tilläggskostnad. Kylskåp, köksgeråd och pentry för rummen med 4 stjärnor.
Hotellet har: Hiss, bagageförvaring, barnvakt, takterrass, babysängar, gym, rumsservice, tvättmöjligheter
Pris: från 899 kr per natt.
Läs mer och boka på Hotels.com.

3. Artemide Hotel

Läge: Mycket centralt, hotellet ligger på shoppinggatan Via Nazionale. 1 km från Fontana di Trevi, till Colosseum tar det ca 15 min att gå.
Faciliteter: Badrumstelefon, hårtork, värdeförvaringsskåp, gratis vatten på flaska, memory foam-madrasser, TV, minibar, kaffe- och tebryggare, luftkonditionering, toalettsaker, tofflor, Wi-Fi, daglig städning, tidningar.
Hotellet har: Bar, restaurang, hiss, bagageförvaring, takterrass, babysängar, barnvakt, massage, bastu, piccolo, sjukvård, skoputsning, rumsbetjäning, frukost mot kostnad, gym, tvättmöjligheter,
Övrigt: Handikappsanpassade rum finns, hjälputrustning för döva.
Pris: Från 931 kr per natt.
Mer om Artemide Hotel.

4. Regina Hotel Baglioni

Läge: Mycket centralt. Ligger på ”turistgatan” Via Veneto.
Ingår:
Faciliteter: Badrockar, värdeförvaringsskåp, badrumstelefon, badrumsvåg, daglig städning, toalettartiklar, hårtork, gratis flaskvatten, TV, luftkonditionering, minibar, tidning, sybehör, tofflor, Wi-Fi (mot extra kostnad).
Hotellet har: Gym, bastu, restaurang, bar, takterrass, hiss, barnvakt, babysängar, massage, piccolo, tvättmöjligheter.
Övrigt: Handikappsanpassade rum med rullstolsanpassad dusch finns.
Pris: Från 2292 kr per natt.
Boka ett rum på Regina Hotel Baglioni.

Att tänka på innan du bokar hotell i Rom:

  • Hur mycket vill du spendera? Detta kommer avgöra läge och standard. Det går att bo i centrum och bo billigt, däremot kan man i det fallet inte räkna med hög standard.
  • Vilka faciliteter önskar du? Eget badrum, hårtork, Wi-Fi, frukost, storlek på rum, helpension, gym, pool osv.
  • Se över bokningsvillkoren: Ofta betalar du bara en depositionsavgift. Resten av boendet betalas på plats. Vid avbokning förlorar du bara depositionen. I andra fall har hotellet rätt att debitera ditt kort för t ex 2 nätter.
  • Läs recensionerna om hotellet. Här kan du få reda på massor av nyttig information. Kanske det är dåligt med varmvatten på morgonen? Stör trafiken? Är rummen väldigt små? Är hotellet rent och fräscht? Finns trådlöst nätverk? Känns hotellet säkert? Finns det bra förbindelser med bussar och tunnelbana? Sådana här frågor besvaras ofta i recensionerna. Tänk bara på att recensioner är subjektiva eftersom vi alla är olika. Det jag uppskattar kanske inte du gillar. Och det som jag avskyr kanske du tycker om.
  • Titta på bilderna på rummen på bokningssajterna. Hur ser rummen ut? Finns inga bilder, fråga efter några eller googla efter hotellet. Kanske hittar du en blogg med bilder på just det hotellet du är intresserad av!
  • Kolla upp hotellets adress så att du verkligen bokar ett hotell med det läget du vill ha. Antingen letar du efter en karta på hotellets sida eller så tar du adressen och klistrar in den på Google Maps.

I vilken del av Rom ska man bo?

Det finns inget givet svar på denna fråga, det beror helt enkelt på vad du vill ha ut av din resa. Om vi utgår från en ”vanlig” turist är det smidigt att bo i citykärnan, gärna nära en tunnelbanestation. Då är det lätt att ta sig till och från flygplatsen samt att röra sig med kollektivtrafiken.

Termini

Här finns många hotell och vandrarhem. Läget är bra, från Roms centralstation Termini kan du ta bussar, tunnelbanor och tåg. Det finns även sevärdheter inom gångavstånd. Tyvärr är området kring Termini är inte särskilt tryggt, särskilt på nätterna då Termini befolkas av många uteliggare och missbrukare. Därför ligger inget av hotellen jag tipsat om intill Termini (vissa ligger dock mer eller mindre nära).

Centro Storico

Att bo i Roms gamla kvarter är underbart. Vackra byggnader, goda restauranger, monument och turister samlas här. Priserna är högre än på andra platser men i gengäld får du som sagt bo mitt i Roms hjärta. Kanske ett stenkast från piazza Navona…

S:t Pietro- Ottaviano

Tusentals och åter tusentals turister väljer att bo i detta område i närheten av Peterskyrkan. Kanske är det närheten till Vatikanstaten, kanske utsikten över kupolen eller det fördelaktiga läget som lockar. Vackert är det i alla fall. Här går det att hitta hotell och B&B med bra priser.

Trastevere

Roms egna ”Södermalm”. Trastevere var en gång i tiden ett slitet arbetarklasskvarter men ses idag som ett av Roms förnämsta och mysigaste ställen. Här har du nära till trevliga restauranger, marknader, Peterskyrkan och andra sevärdheter. Trastevere ligger på ”andra sidan ån” i jämförelse med centralstationen, piazza Navona, Colosseum och andra kända platser. Man kan gå dit till fots eller ta en buss. Det är fantastiskt att promenera i Trastevere efter middagen en sommarkväll med en glass som efterrätt!

San Lorenzo

Detta är Roms studentkvarter där många ungdomar spenderar kvällarna på någon av områdets alla restauranger eller pubar. Här ligger Universitetet ”La Sapienza” som är Europas största universitet. Området är inte särskilt känt bland turister men det finns en del hotell här i alla fall. Du kan välja att gå, ta buss eller tunnelbana till de ännu centralare delarna.

Turistskatt i Rom

Sedan 1 januari 2011 har Rom en turistskatt som innebär att alla turister (alla som inte är folkbokförda i Rom) måste betala en viss summa för att övernatta, besöka kommunala museer, åka sightseeingbussar, båtturer på Tibern och gå in på badanläggningar i Ostia. Turistskatten ingår inte i priserna du ser utan den betalar du på plats.

Här är avgifterna för boendet:

  • Hotell upp till tre stjärnor: €2
  • Hotell med fyra eller fem stjärnor: €3
  • Bed and breakfast agriturismo: €2
  • Camping: €1
  • Ingen skatt på vandrarhem.

När det kommer till sightseeing, museer och badanläggningar är det €1/person som gäller. För mer information och detaljer om turistskatten i Rom, kolla in vår blogg. Barn under 10 år betalar ingen skatt.

Har du bott på hotell i Rom?

Vill du rekommendera ett boende? Kontakta oss och berätta gärna om dina erfarenheter så publicerar vi dem.

Foto: Dog Company

Gratis aktiviteter i Rom

Billiga Rom: spara pengar med gratisaktiviteter

Du behöver inte spendera stora summor för att njuta av en Romresa. Det brukar sägas att det bästa i livet är gratis och detta gäller givetvis också i Rom!

Pantheon

Ett av de mest kända monumenten i Rom. Ett gigantiskt tempel uppfört under Hadranius mellan 118 till 128 evt. I början av 600-talet börjades byggnaden användas som kyrka. Byggnaden har en rund öppning i taket. Legenden säger att det inte regnar in i Pantheon pga av luftdraget.

Circus Maximus- circo Massimo

Circus Maximus är en antik stadio som användes till just hästkapplöpning. Området användes även till sjöslag då Circus Maximus fylldes av vatten från Tibern. Idag används platsen för utställningar, konserter, manifestationer men även för träning, främst då jogging.

Forum Romanum- foro romano

Medan du måste betala inträde för att få vandra mellan ruinerna kan du beskåda en stor del av dem utan att spendera ett öre.

Largo Argentina

Largo Argentina är ett torg man ofta passerar i Rom. Antingen för att byta buss eller för att titta på alla katter. Detta är en arkeologisk plats med rester från fyra tempel.

Ponte Sant’Angelo

En av Roms vackraste broar från år 134. Den är beprydd av vackra statyer bl a av Bernini. Bron leder till Castel Sant’Angelo.

Marcellusteatern- teatro Marcello

Marcellusteatern påbörjades av Julius Caesar och avslutades under kejsare Augustus år 17 fvt. Likheten med Colosseum är slående och det påstås att teatern fick stå modell för Colosseum.

Fontana di Trevi

Den mest kända fontänen i Rom, mycket tack vare Anita Ekbergs bad i Fellinis Det ljuva livet (la dolce vita). Traditionen menar att om man kastar ett mynt över axeln i fontänen så kommer man återvända till Rom.

Spanska trappan- Piazza di Spagna

Den berömda trappan mitt i Rom som under de varmare månaderna smyckas med vackra blommor och ungdomar som sjunger och spelar. Trappan har 135 steg och täcks ofta av turister som tar bilder eller bara njuter av atmosfären.

Peterskyrkan

Den magnifika Peterskyrkan är ett måste för varje turist i Rom. Den brukar kallas för världens största kyrka. Det är gratis att gå in i den. I kyrkan kan du bl a beskåda de vackra detaljerna i taket och statyerna (som Pietà av Michelangelo). Utanför kyrkan, på Piazza San Pietro flockas turisterna, men glöm inte bort att betrakta dess arkitektur och detaljer.

Colosseum

Ett av världens mest kända monument. Majestätiskt, vackert och överrumplande, även om man sett Colosseum 20 gånger. För att gå in i Colosseum måste du betala inträde, men att beundra byggnaden utifrån är fantastiskt i sig.

Sanningens mun- bocca della verità

Sanningens mun är en marmorplatta inmurad i kyrkan Santa Maria in Cosmedin. Plattan är daterad till första seklet evt och väger ungefär 1300 kg! Legenden säger att munnen biter handen på den som ljuger. Under medeltiden fungerade Sanningens mun som ett test för att bevisa sin skuld eller oskuld.

Vatikanmuseerna- musei vaticani


Vanligtvis är det inträde som gäller för att besöka Vatikanmuseerna, men om du befinner dig i Rom sista söndagen varje månad är inträdet gratis. Var där i tid för köerna är långa!

Kapitolinska museerna- musei capitolini


Även de Kapitolinska museerna är gratis den sista söndagen i månaden.

Har du köpt Roma Card för gratis kollektivtrafik i tre dagar har du också gratis inträde till två sevärdheter samt rabatt på många fler!

Romresans tips: lär dig att pruta rätt

Prut-tips: lär dig att pruta

På marknader brukar det höra till att pruta, och det gäller även i Rom. Här får du några tips:

  • Var trevlig.
  • Verka inte för intresserad om du vill köpa något.
  • Bestäm dig för en övre gräns, mer är du inte beredd att betala.
  • Låt säljaren ge ett prisförslag.
  • Ge ditt förslag som bör vara en bit under din högsta gräns. Då har du plats för att förhandla.
  • Om du märker att säljaren inte ger dig det rätta priset, men ändå är i nära, börja då röra på dig. Om intresse för at sälja finns kommer han/hon stoppa dig.
  • Ibland kan du få ett bättre pris om du köper fler än en vara. Påpeka det.

Observera att man vanligtvis inte prutar i affärer eller på restauranger. Tumregeln är att pruta på marknader.

Tips för att undvika lurendrejeri och tjuvar

Lurendrejeri i Rom: tips

Rom är en underbar stad, men tyvärr finns det några negativa saker, som med varje storstad. Det är lätt att bli lurad som turist. Romresan.se guidar till till en säkrare semester.

Ficktjuvar

Var alltid på din vakt och ha aldrig värdesaker i ryggsäcken. Håll i väskorna och lämna aldrig värdesaker på restaurangbordet.

Tack vare klimatet i Rom är det väldigt vanligt med mopeder, scooters och vespor. Med dessa fordon är det väldigt lätt att rycka en väska och försvinna snabbt.

Pengar

  • Gå bara runt med dagskassan (inte mer pengar än du kan tänka dig förlora). Måste du ha kort med dig, förvara dem då gärna på ett annat ställe än dina pengar. Skulle en ficktjuv stjäla dina pengar har du ändå korten kvar.
  • Ta inte ut pengar på kvällen eller där du känner dig otrygg. Se till att du har plats och att ingen står för nära. Kontrollera också ”hålet” när du stoppar in kortet så det inte är manipulerat. Ha gärna någon i resesällskapet med dig!
  • Det finns många olika strategier för att undvika fickstölder. I Rom brukar jag, som alltid, använda ett visitkortsfodral med lite pengar, körkort och ibland kreditkort). I Neapel var jag extra rädd för ficktjuvar och hade då aldrig kreditkorten med mig ut. En mindre summa pengar, för vatten, mat och småorylar hade jag i plånboken. Sedan hade jag kanske 50-100 euro i en liten cylinderformad stålask innanför byxorna (för eventuell shopping). Många använder en ”fejkplånbok” med lite pengar samt en ”riktig” plånbok med mer pengar och kort. Den ”riktiga” plånboken förvaras sedan säkrare än fejkplånboken. Andra föredrar värdebälten; små tunna midjeväskor som placeras runt midjan, innanför byxorna. Vissa väljer en värdeetui som hänger runt halsen medan andra kör på skärp (bälten) med gömd ficka. En del är duktiga och syr fickor som fästes på BH:n eller innanför byxorna.

Övriga värdefulla föremål

På semestern är det vanligt att förutom pengar också ha med sig mobiltelefon och kamera. Jag kan inte räkna hur många gånger jag har sett turister i Rom lägga mobiler och kameror på bordet på restaurangen. Ibland går de till och med därifrån- ett tvärsäkert sätt att bli av med sina prylar!

Så se till att förvara dina prylar säkert! Kanske kan du strunta i kameran och använda den som finns i din smartphone? Har du en systemkamera kanske du kan välja en kameraväska som inte lyser ”dyr kamera”?

Tips för att undvika ficktjuvar

  • Om du kan, strunta i handväskan. Det är lätt att rycka den ifrån dig, och för att stoppa ner handen i folkmassor, t ex på bussen.
  • För att fortsätta med väskorna: I princip är en ryggsäck det värsta du kan bära medan en midjeväska är det bästa. Nu är ju ryggsäcken väldigt bekväm, så om du vill ha den, se då till att inte förvara värdesaker där. Midjeväskan är enligt många kanske den fulaste väskan som finns, men den säkraste. Kan du stå ut med en är det väldigt bra. När det kommer till handväskor med axelrem, håll i väskan på framsidan av kroppen, gärna med öppningen inåt. Har du en väska med ”korta” handtag, se till att blixtlåset är helt stängt och håll den på framsidan av kroppen.
  • På bussen/tåget/tunnelbanan håller du i väskan i handen eller placerar den i knäet.
  • Ställ aldrig din väska på marken när du äter eller fikar. Håll i den.
  • Om du måste ha plånboken i bakfickan, se då till att den ligger horisontellt med den öppna sidan uppåt. Fäst ett gummiband runt plånboken (då ökar friktionen och chansen att du märker tjuven innan det är för sent). Tjuvarna använder pek- och långfingret som en tång och fiskar upp plånboken. Ligger den då som jag skrev är det svårare att klara av.
  • Det är allmänt känt att det är lättare att stjäla en plånbok som ligger i bakfickan än i framfickan. Däremot är det inte omöjligt att sno en plånbok i framfickan. Tjuven stoppar in handen och drar plånboken utåt, så att den och hans hand inte kommer i kontakt med din kropp. Så, välj tajta jeans för att försvåra detta.
  • Det är också lätt att stjäla något från innerfickan på jackan.
  • Taxi

    Undvik svarttaxi, titta om taxibilen har en taxameter. Ett annat tips är att bestämma priset innan ni åker iväg. Då slipper du otrevliga överraskningar. Observera att bagage kan kosta extra, likaså att åka taxi på natten.

    Spel

    En man står vid ett hemmagjort kartongbord med några muggar och ett objekt, ofta tärning. En publik tittar på medan någon spelar. Det hela går ut på att gissa under vilken mugg objektet finns. Problemet är att publiken ofta är vänner och släktingar. De satsar pengar (som de senare får tillbaka) för att egga turisterna så att de ska satsa. I början låter de dig vinna för att sedan spela av dig din semesterkassa. Detta är också olagligt.

    Gladiatorer

    Utanför Colosseum går det runt ”gladiatorer”, eller rättare sagt män som är utklädda till gladiatorer. Ibland vinkar de till dig och vill att du ska ta ett kort på dig och honom. Även om detta inte är rentlurendrejeri bör du vara medveten om att dessa kort kostar. Gladiatorn kräver nämligen en summa efter att kortet har tagits (priset varierar, men brukar ligga från €4 och uppåt).

    Rosor

    Det kan vara svårt att motstå vackra rosor. I Rom försöker försäljarna ofta pracka på dig rosor. Det de inte talar om är att de kommer med ett pris som varierar (från ca €2 och uppåt). Det bästa är att inte bry sig om dem.

    Armband

    På turistställen finns det vissa som vill sälja vänskapsarmband. Det har många gånger hänt att de tar tag i en turists arm och börjar knyta armbandet, fast personen aldrig tackat ja. Därefter måste turisten betala för armbandet. Förhandla alltid fram priset innan.

    Fler tips för en trygg semester

    • Ha alltid en kopia på passet, körkortet, spärrnummer, försäkringskort osv. Förvara inte kopiorna tillsammans med passet. Du kan också ladda upp kopiorna på t ex Dropbox, då kommer du åt dem från vilken dator/smartphone/surfplatta som helst.
    • Har du en iPhone kan du aktivera ”Hitta iPhone”. Blir den stulen kan du spåra den, radera din personliga information mm.
    • Kolla upp numret för att spärra ditt kreditkort.
    • Blir du bestulen måste du polisanmäla händelsen för att få ut pengar av försäkringsbolaget.
    • Om möjligt, sitt inte vid dörrarna på bussar eller tunnelbana. Då är det svårare för tjuven att ta din väska och springa iväg.
    • Var alltid uppmärksam när någon stannar dig på gatan. Ofta är detta en metod för att distrahera dig medan en medbrottsling går igenom din väska.
    • Tänk på att även välklädda personer kan vara farliga.
    • Var alltid försiktig, särskilt när det är trångt och mycket folk, t ex på marknader.
    • Är du ute sent och tycker det är obehagligt att gå/åka buss tillbaks till hotellet? Ta en taxi, det kan vara värt summan.

    Roma Pass

    Foto: Wfbakker2

    Roma Pass är kortet för dig som besöker Rom som turist! Det finns två kort; ett med en giltighetstid på 48 timmar för €32 och ett med en giltighetstid på 72 timmar som kostar €52. Korten erbjuder följande:

    • Gratis kollektivtrafik med ATAC under kortets giltighetstid på buss, trådbuss, tunnelbana, tåg (sträckor Roma-Lido, Roma Flaminio Piazza del Popolo-Viterbo, Roma-Giardinetti).
    • Gratis inträde på två museum eller två arkeologiska sevärdheter.
    • Skippa kön till de Kapitolinska museerna och Castel Sant’Angelo-museet.
    • Rabatterade biljetter till utställningar, evenemang och andra samarbetspartners.
    • Gratis inträde till Borghese-galleriet och Palazzo ValentiniDomus Romane (bokning krävs).
    • Vid Colosseum finns det en kö reserverad för dig som har detta turistkort. Då undviker du den vanliga, långa kön.
    • Experience (Circo Massimo och Caracalla i 4D med AR).
    • Gratis tillgång till toaletter via P.Stop Network.
    • Roma Map med tunnelbanestationer, turistinformation mm.

    Roma Pass är personligt. Du måste fylla i dina personliga uppgifter och alltid kunna visa upp legitimation när den efterfrågas. Det kan köpas på plats hos ATACs tunnebanekontor, på olika turistkontor, samarbetspartners som museum, Trenitalia biljettkontor eller online (kortet hämtas ut i Rom). Det aktiveras när du använder kortet på det första museet eller den första kollektivtrafikresan.

    Museum som ingår i Roma Pass-samarbetet

    Arkeologiska

    Appia Antica Mausoleo di Cecilia Metella e Castrum Caetani/ Terme di Caracalla/ Villa dei Quintili
    Colosseum/ Palatino/ Forum Romanum
    Kapitolinska museerna
    Mercati e Foro di Traiano
    Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco
    Museo dell’Ara Pacis
    Museo della Civiltà Romana
    Museo delle Mura
    Museo Nazionale d’Arte Orientale
    Museo Nazionale dell’alto Medioevo
    Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia
    Museo Nazionale Preistorico ed Etnografico ”Luigi Pigorini”
    Museo Nazionale Romano Crypta Balbi/ Palazzo Massimo/ Palazzo Altemps/ Terme di Diocleziano
    Palazzo Valentini- Scavi
    Scavi di Ostia Antica
    Villa di Massenzio

    Moderna

    Galleria dell’Accademia Nazionale di San Luca
    Galleria Nazionale d’Arte Moderna
    Galleria Borghese
    Galleria Nazionale d’Arte Antica in Palazzo Barberini
    Galleria Nazionale d’Arte Antica in Palazzo Corsini
    Galleria Spada
    Museo di Roma
    Museo Nazionale di Palazzo Venezia
    Museo Nazionale della Repubblica Romana e della memoria garibaldina
    Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo
    Museo Napoleonico
    Museo Nazionale degli Strumenti Musicali
    Museo Nazionale delle Arti e Tradizioni Popolari

    Samtida

    MACRO
    Museo di Roma in Trastevere
    Museo Carlo Bilotti a Villa Borghese
    Musei di Villa Torlonia Casina delle Civette
    Museo di Villa Torlonia Casino Nobile
    Museo Pietro Canonica

    Vetenskapliga

    Planetario e Museo Astronomico
    Museo Civico di Zoologia

    Gratis inträde

    Med Roma Pass har du alltid gratis inträde på dessa museum (utöver de andra två inträdena som är gratis, se ovan).

    • Accademia Nazionale di San Luca
    • Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina
    • Museo Bilotti a Villa Borghese
    • Museo Canonica
    • Museo delle Mura
    • Museo Napoleonico
    • Villa di Massenzio

    Exempel på rabatterade evenemang

    110 OPEN (turistbuss)
    ARCHEOBUS
    Auditorium- parco della musica (konserter)
    Battelli sul Tevere (båttur på Tibern)
    Bioparco
    Casa di Goethe
    Explora- il museo dei bambini di Roma
    Museo delle Cere
    Museo Ebraico di Roma
    Parkering vid Villa Borghese
    Roma Opera Omnia
    ROME BY SEGWAY
    Scuderie del Quirinale
    SEGWAY ROMA (elektriskt tvåhjuligt fordon)
    Sitbus Shuttle Fiumicino till Termini
    Topbike Rental
    Vox Mundi- tours of St Peters Basilica

    Mer info: Roma Pass