Colosseum

Sevärdheter i Rom: Colosseum

Colosseum är ett av Roms magnifika monument som finns att beskåda idag. Mer än 6 miljoner turister besöker Colosseum varje år! Mitt bland alla turister, restauranger och andra sevärdheter befinner sig Colosseum, som ursprungligen kallades för Anfiteatro Flavio (från den Flaviska dynastin). Namnet Colosseum kommer från en stor bronsstaty av kejsaren Nerone.

Uppförandet initierades 72 fvt av Vespasianus för att invigas av sonen Tito 80 fvt. Arbetet finansierades dels av skatter, dels av byten från plundringen av Jerusalems tempel. Colosseum är alltså en antikamfiteater där många gladiatorspel, avrättningar och skådespel hölls. Hela 55000 åskådare fick plats!

Byggnaden, tillverkad i travertin, har en omkrets av 524 meter. Den yttersta fasaden är upp till 48 meter hög och har fyra våningar; de tre nedersta med 80 arkader.

Inuti Colosseum byggdes fem olika sektorer reserverade för olika slags människor. Platsen nåddes via en av de 74 entréerna. Kvinnorna hade en egen sektor och fick inte beblanda sig med andra åskådare, men de sämsta platserna hade pöbeln; de fick stå.

Under arenan finns korridorer och rum där skådespelen förbereddes. Det fanns cirka 80 hissar som slussade upp djur och sand till arenan.

Golvet inuti Colosseum täcktes av sand. På så sätt absorberades blodet från avrättningarna. För att skydda åskådarna mot regn och sol sattes stora dukar upp ovanför dem.

Efter det romerska rikets fall slutade man använda Colosseum. I stället anlades en begravningsplats och kort därefter användes byggnaden som ett slott. På 800-talet förstördes delar under en jordbävning. Monumentet varit en stor tillgång för andra byggnader. Under 1400-talet började man ta marmor, travertin och andra material från Colosseum för att bygga t ex Palazzo Venezia, Palazzo Barberini och även S:t Peterskyrkan. Detta syns väldigt tydligt på Colosseum som i dag saknar stora delar som fanns där ursprungligen.

Från och med augusti 2010 är det möjligt att besöka delar av området under arenan som varit avstängda för offentligheten i 40 år. Fortfarande i dag är det möjligt att beskåda rester av de 80 hissarna, pelarhuvuden, marmorstatyer mm.

Colosseums öppettider

2 januari-28 februari: 8.30-16.30
1-30 mars: 8.30-17.30 (sista entré 16.30). Stängt 29 mars.
31 mars- 30 september: 8.30-19.15
1-26 oktober: 8.30-18.30
27 oktober-31 december: 8.30-16.30
Senaste insläpp en timme före stängning.

Stängt: 1 januari, 29 mars, 25 december.

Inträde till Colosseum

Det finns flera olika biljettyper:

 • 24h Colosseum, Forum Romanum och Palatinen*. Gäller ett besök till var plats (undantag: arenan):
  • Fullpris: €16
  • 18-25 år: €2
  • EU-medborgare upp till 18 samt över 65 år: Gratis
  • Bokningsavgift: €2.
 • Forum Pass SUPER ticket. Besök av Colosseum, Forum Romanum och Palatinen under två timmar :
  • Fullpris: €16.
 • Full Experience. Biljetten är giltig i två dagar och gäller för inträde till Colosseum, Forum Romanum och Palatino.

Biljetter kan köpas online eller i biljettkioskerna på

* Biljetten medger dessutom inträde till: Forum Romanum museum, Colosseum museum, Domus Tiberiana, Museum Domus Tiberiana och KORAI Mattia Bosco.