Basilica di San Giovanni in Laterano

Sevärdheter-kyrkor-Rom: San Giovanni in Laterano
San Giovanni in Laterano är en stor, vacker kyrka med anor från den tidiga kristendomen. Konstantin skänkte några antika marker samt Lateranpalatset till biskopen, antagligen under påve Miltiades (310-312). Påven Silvester I invigde Laterankyrkan år 324. Den var därmed en första kristna kyrkan och blev så småningom ett påvesäte. San Giovanni in Laterano är en av de fyra patriarkalbasilikorna, dvs en av huvudbasilikorna i Rom.

Den första kyrkobyggnaden hade namnet Basilica Aurea. Kyrkan blev plundrad 410 av visigoter och 455 av vandaler för att några hundra år senare i stor utsträckning förstöras av en jordbävning. Genom historien kom kyrkan att bli förstörd många gånger, av människor, jordbävningar, bomber och bränder.

Delar av den första kyrkan kan idag hittas i Aurelianusmuren samt på en besmyckad vägg i kyrkobyggnaden.

Den nuvarande kyrkan har en huvudfasad från 1734 av Alessandro Galilei. Kyrkan har fem skepp; en av dem har stolpar med nischer i vilka statyer av Jesus 12 apostlar finnes. Du kan också beskåda sex olika påvegravar i Laterankyrkan. Det har funnits fler gravar men de har alla blivit förstörda under historiens gång. Den siste påven att begravas i den här kyrkan var Leo XII 1903. Sedan dess begravs påvarna istället i St Peterskyrkan.