Gratis aktiviteter i Rom

Billiga Rom: spara pengar med gratisaktiviteter

Du behöver inte spendera stora summor för att njuta av en Romresa. Det brukar sägas att det bästa i livet är gratis och detta gäller givetvis också i Rom!

Pantheon

Ett av de mest kända monumenten i Rom. Ett gigantiskt tempel uppfört under Hadranius mellan 118 till 128 evt. I början av 600-talet börjades byggnaden användas som kyrka. Byggnaden har en rund öppning i taket. Legenden säger att det inte regnar in i Pantheon pga av luftdraget.

Circus Maximus- circo Massimo

Circus Maximus är en antik stadio som användes till just hästkapplöpning. Området användes även till sjöslag då Circus Maximus fylldes av vatten från Tibern. Idag används platsen för utställningar, konserter, manifestationer men även för träning, främst då jogging.

Forum Romanum- foro romano

Medan du måste betala inträde för att få vandra mellan ruinerna kan du beskåda en stor del av dem utan att spendera ett öre.

Largo Argentina

Largo Argentina är ett torg man ofta passerar i Rom. Antingen för att byta buss eller för att titta på alla katter. Detta är en arkeologisk plats med rester från fyra tempel.

Ponte Sant’Angelo

En av Roms vackraste broar från år 134. Den är beprydd av vackra statyer bl a av Bernini. Bron leder till Castel Sant’Angelo.

Marcellusteatern- teatro Marcello

Marcellusteatern påbörjades av Julius Caesar och avslutades under kejsare Augustus år 17 fvt. Likheten med Colosseum är slående och det påstås att teatern fick stå modell för Colosseum.

Fontana di Trevi

Den mest kända fontänen i Rom, mycket tack vare Anita Ekbergs bad i Fellinis Det ljuva livet (la dolce vita). Traditionen menar att om man kastar ett mynt över axeln i fontänen så kommer man återvända till Rom.

Spanska trappan- Piazza di Spagna

Den berömda trappan mitt i Rom som under de varmare månaderna smyckas med vackra blommor och ungdomar som sjunger och spelar. Trappan har 135 steg och täcks ofta av turister som tar bilder eller bara njuter av atmosfären.

Peterskyrkan

Den magnifika Peterskyrkan är ett måste för varje turist i Rom. Den brukar kallas för världens största kyrka. Det är gratis att gå in i den. I kyrkan kan du bl a beskåda de vackra detaljerna i taket och statyerna (som Pietà av Michelangelo). Utanför kyrkan, på Piazza San Pietro flockas turisterna, men glöm inte bort att betrakta dess arkitektur och detaljer.

Colosseum

Ett av världens mest kända monument. Majestätiskt, vackert och överrumplande, även om man sett Colosseum 20 gånger. För att gå in i Colosseum måste du betala inträde, men att beundra byggnaden utifrån är fantastiskt i sig.

Sanningens mun- bocca della verità

Sanningens mun är en marmorplatta inmurad i kyrkan Santa Maria in Cosmedin. Plattan är daterad till första seklet evt och väger ungefär 1300 kg! Legenden säger att munnen biter handen på den som ljuger. Under medeltiden fungerade Sanningens mun som ett test för att bevisa sin skuld eller oskuld.

Vatikanmuseerna- musei vaticani


Vanligtvis är det inträde som gäller för att besöka Vatikanmuseerna, men om du befinner dig i Rom sista söndagen varje månad är inträdet gratis. Var där i tid för köerna är långa!

Kapitolinska museerna- musei capitolini


Även de Kapitolinska museerna är gratis den sista söndagen i månaden.

Har du köpt Roma Card för gratis kollektivtrafik i tre dagar har du också gratis inträde till två sevärdheter samt rabatt på många fler!