Kollektivtrafik i Rom [färdsätt & biljetter]

Ta sig fram i Rom: Tunnelbana (Linea A)

I Rom kan du ta dig fram på flera olika sätt:

Till fots

Det bästa sättet att njuta av Rom är att strosa runt på stadens olika gator. Avstånden mellan sevärdheterna är relativt små och just därför kan man förflytta sig till fots.

Buss

Bussnätet i Rom är väl utbyggt och det går bussar till alla delar av staden. Du kan dock behöva byta buss.

Tunnelbana

Tunnelbanan i Rom har endast två ”riktiga” linjer: Metro A (röda linjen) och Metro B (blå linjen). Nyligen öppnades en ny linje, Metro B1 som går mellan Bologna-Conca D’Oro (denna linje är dock oftast ointressant för turister). Det finns bara ett ställe där dessa tunnelbanelinjer korsas: Termini, centralstationen. Det finns en stor risk att tunnelbanan inte räcker till för att förflytta sig i Rom. Många sevärdheter ligger en bit ifrån närmaste tunnelbanestation medan några befinner sig nära (t ex Colosseum och Vatikanstaten).

Spårvagn

Det finns flera spårvagnslinjer, men de är inte på långa vägar lika många som bussarna.

Bil/taxi

Taxi är inte speciellt billigt i Rom. Det första du ska göra om du väljer att åka taxi är att sätta dig i en officiell taxibil, och inte svarttaxi. Sedan kan du, om du vill, komma överens om ett pris innan. Var medveten om att det kan förekomma extra avgifter för bagage och turer på natten. Det finns möjligheter att hyra bil i Rom. Ska du röra dig inne i city är det lättast med kollektivtrafik; då slipper du köer, leta parkering och betala parkeringsavgifter. Att romarna kör lite annorlunda än oss svenskar är också ett känt faktum.

Tåg

Det finns pendeltåg som tar dig från förorterna och kranskommunerna in till staden. Sedan finns ”vanliga” tåg som tar dig till andra städer, och dessa tåg körs av Trenitalia (motsvarande SJ).

Biljetter

I Rom finns det inga specifika biljetter för buss, tunnelbana osv utan man köper biljetter som gäller för alla färdsätt:

BIT- biglietto integrato a tempo

Pris: €1.50
Giltighet: 75 minuter efter stämpling på buss, trådbuss och spårvagn. Tunnelbana: biljetten gäller endast en gång. Byte tillåts men du får inte gå ut ur spärrarna. Trenitalia: endast en stadssträcka i 2:a klass
Fungerar på: buss, trådbuss, Cotral-bussar, spårvagn, tunnelbana, tåg av typen met.ro (sträckor: Roma-Lido och Roma-Pantano) och Trenitalia (stadssträckor)

BIG- biglietto integrato giornaliero

Pris: €6
Giltighet: Obegränsat antal resor under en dag fram till 24:00. Trenitalia: endast resor  i 2:a klass
Fungerar på: buss, trådbuss, Cotral-bussar, spårvagn, tunnelbana samt tåg av typen met.ro (sträckor: Roma-Lido och Roma-Pantano) och Trenitalia (stadssträckor)

BTI- biglietto turistico integrato

Pris: €16.60
Giltighet: Obegränsat antal resor under tre dagar fram till kl 24:00 den tredje dagen. Trenitalia: endast endast resor i 2:a klass
Fungerar på: buss, trådbuss, Cotral-bussar, spårvagn, tunnelbana samt tåg av typen met.ro (sträckor: Roma-Lido och Roma-Pantano) och Trenitalia (stadssträckor)

CIS- carta integrata settimanale

Pris: €24
Giltighet: Obegränsat antal resor under 7 dagar fram till kl 24:00 under den sjunde dagen. Trenitalia: resori  i 2:a klass
Fungerar på: buss, trådbuss, Cotral-bussar, spårvagn, tunnelbana samt tåg av typen met.ro (sträckor: Roma-Lido och Roma-Pantano) och Trenitalia (stadssträckor)

Det finns även månadsbiljetter att köpa. De kan du läsa om på ATAC’s sajt om biljetter (på italienska).

Var kan man köpa biljetter i Rom?

Biljetter köper du på många ställen; tobaksaffären (tabaccheria), i biljettluckor på stationer, maskiner på stationer och utomhus och ibland på vissa barer. Åker du nattbuss kan du köpa biljett på bussen. Se till att ha växel! Ett tips om du inte använder en turistbiljett är att köpa ett gäng BIT-biljetter à €1.50 så du slipper leta efter försäljningsställen mitt i natten.

Viktigt att tänka på:

  • Stämpla biljetten: om du inte stämplar din biljett kan du råka ut för böter. På bussar, trådbussar och spårvagnar stämplar du biljetten ombord i en (gul) maskin. Ska du åka tunnelbana vidimerar du biljetten när du går genom spärrarna. Gällande tåg finns det stämplingsmaskiner på plattformen eller i tågstationen. Biljetten börjar gälla när du stämplar den.
  • Spara biljetten tills du kommit ut ur stationen. Kontrollanter kan vänta vid spärrarna.
  • Har du en personlig biljett ska du kunna legitimera dig om det krävs.
  • Stadstrafiken i Rom fungerar många gånger bra men lika ofta fungerar den dåligt. Räkna inte med att en buss/tåg anländer/avgår enligt tidtabell.
  • Ibland strejkar kollektivtrafiken i Rom (och i hela Italien för den delen). Det kan gälla hela stadstrafiken eller endast vissa linjer. Då blir du tvungen att söka alternativa färdssätt.