Italienska måltider: vi reder ut begreppen

Mat i Rom

Både mat och dryck är väldigt viktigt i Italien och det märks inte minst av stadens alla restauranger och barer.

Måltider

Att äta ute på restaurang är ett sätt att umgås i Italien. Man tar helt enkelt med sin familj och sina vänner då och då. Under besöket avnjuts god mat, efterrätt och vin.

Antipasti

Exempel: Apititretare i form av skinka, ost, salami, grönsaker i olja och mycket mer.

Primi piatti

Exempel: pastarätter. Det är accepterat att beställa pasta på restaurangen.

Secondi piatti

Exempel: kött och fisk.

Contorni

Tillbehör som sallad, böner, pommes frites.

Dolci

Efterrätter som Tiramisù, Creme Caramel, Pannacotta och torta della nonna.

Frukost, lunch och middag

Frukost (colazione)

Intas på morgonen och består oftast av en espresso eller cappuccino samt några kakor eller en cornetto (croissant).

Lunch (pranzo)

Italienarna äter lunch ungefär mellan 13 och 14. Lunchen består ofta, men inte alltid, av någon slags pastarätt.

Middag (cena)

Middagen intas senare än vad vi svenskar är vana med. Klockslaget då en familj äter middag varierar så klart, men det sker oftast runt kl 20-21,30.

Kaffe

Italienare dricker kaffe på ett lite annorlunda sätt mot oss svenskar. Vi kan spendera timmar på ett café med en latte. I Italien dricker man kaffe i en bar. Fikakulturen som finns i Sverige finns inte i Italien. Kaffedrickandet är snabbt och kan liknas med ett glas vatten när du är törstig, eller för all del, en nubbe. Det går alltså fort. Ofta dricker de kaffet vid bardisken. Du kommer inte bli tillfrågad om du vill ta med dig kaffet i en pappersmugg.

Italienskt kaffe: caffè espresso

Några kaffedrycker
Americano- espresso utspädd med vatten. Kan liknas vid det ”svenska” kaffet.
Caffè- espresso.
Caffè latte- espresso (1/4) med mjölk (3/4).
Caffè macchiato- espresso med mjölkstänk.
Cappuccino- espresso, ångad mjölk och mjölkskum. Förtärs absolut inte efter maten utan helst på morgonen.
Corretto- espresso med likör, t ex Sambuca eller grappa.
Marocchino- espresso, skummad mjölk och kakao.
Ristretto- espresso med mindre vatten än en vanlig espresso.

Drycker

Acqua naturale/liscia/non gassata- naturellt vatten utan kolsyra.
Acqua gassata- kolsyrat vatten.
Amaro- en besk spritsort som dricks efter måltiden för att hjälpa matsmältningen.
Birra- öl.
Birra chiara- ljus öl.
Succo di frutta- juice
Tavernello- tetravin, vilket italienaren aldrig bjuder på utan endast använder i matlagning.
Vino bianco- vitt vin.
Vino della casa- husets vin.
Vino rosso- rödvin.

Passa på och njut av gott vin i Italien! En karaff av husets vin är billigare än ett par öl. Vill du prova italienska ölsorter kan Moretti och Peroni rekommenderas.