Frågor & svar

I den här artikeln hittar du vanliga frågor och svar om Rom (uppdateras löpande). Har du fler frågor? Kontakta oss så svarar vi på dem!

Hur mycket spenderar man i Rom? Är Rom dyrt?
Det är en högst individuell fråga och beror på vad man vill göra. Vissa saker är dyrare än i Sverige, andra billigare. I turiststråk är det mesta dyrare. Här kommer några exempel:

 • En kaffe: €0.70-1
 • En liten flaska vatten: €0.5-1
 • Pizza på pizzeria: €5-9
 • Pasta på restaurang: €6-9
 • Kött och potatis/sallad på restaurang: €19-25
 • Öl på en pub: €3-5
 • Frukost- cappuccino och smörgås: €3.50-5.50
 • Frukost- cappuccino och cornetto: €2

Kaffe och alkohol är ofta billigt med svenska mått. Äta ute på restauranger är ganska dyrt, särskilt på turistgator.
Kan man dricka kranvattnet i Rom?
Ja! Rom är känt för sitt goda kranvatten. När du är utomhus kan du alltid dricka vatten gratis i fontänerna.

Vilka marknader och second hand finns i Rom?
Det finns hur många marknader som helst, ungefär en per kvarter. Men de större är:

 • Porta Portese (kläder (nytt och second hand), böcker, hushållsvaror, skor mm mm)
 • Via Sannio (kläder (mest nytt), skor, smycken mm)

Är det farligt att vistas i Rom?
Precis som alla storstäder så finns det en risk att utsättas för brott. Turister utsätts oftast för stöld och i Rom begås många brott. Som turist kan du försöka att inte gå ensam på natten, särskilt inte runt Termini (centralstationen) och vara försiktig i närheten av vägar, eftersom många italienare kör onyktra. Var också uppmärksam och ha inga värdesaker i ryggsäcken. Läs gärna vår artikel för att undvika lurendrejeri och tjuvar. Kom ihåg att polisanmäla brott på plats då detta är en förutsättning för att få ekonomisk hjälp av ditt försäkringsbolag.

Hur länge tar det att flyga till Rom?
Åker du direkt och inte mellanlandar tar flygresan ungefär 3 timmar.

Hur tar man sig från Ciampino till Rom?
Det finns flera sätt. Det bekvämaste är antingen taxi (ganska dyrt) eller direktbuss (€4 enkel resa). Det billigaste sättet är att ta en buss till tunnelbanestationen Anagnina och därifrån tunnelbana till Termini som är centralstationen (€2.20 enkel resa). För fler färdsätt se artikeln Ta sig till och från Ciampino och Fiumicino.

Hur tar man sig från Fiumicino till Rom?
Det snabbaste sättet är med Leonardo Express (enkelresa kostar €14). Det är billigast med buss. En enkelresa kostar då mellan 4-6 euro. För fler färdsätt se artikeln Ta sig till och från Ciampino och Fiumicino. Självklart kan du också ta en taxi.

Vad kostar en enkelbiljett på tunnelbanan?
Den kostar €1.50. Mer information om kollektivtrafik i Rom hittar du här (här hittar du även helg- och veckobiljetter).

Jag ska åka till Rom med barn. Vad ska jag tänka på? Vad finns att göra? Storstadssemester med barn behöver inte bli tråkigt! Här får du några tips på hur en citysemester kan bli rolig för dina barn:

 • Inte för många sevärdheter/museum per dag.
 • Det finns mycket att göra för barn i Rom, se vår lista!
 • I Italien och Rom kryllar det av glassbarer och pizzerior. Barn älskar glass och pizza!
 • När du är på sightseeing, försök göra den spännande för barnen. Kolla in Romresan (den här sidan) och köp en bra guidebok innan resan så du har koll på de monument och sevärdheter ni kommer besöka. Berätta sedan om dem för barnen. Barn brukar gilla historia, så länge den tilltalar dem och är spännande.
 • Ta med barnens favoritbok, Nintendo, iPod eller vad de nu gillar. Då har de något att göra under flygresan och andra tillfällen då de måsta vänta.
 • Gör det roligt att promenera i Rom. Ta fotografier på barnen med statyer, räkna kullerstenar, känn på vattnet i en fontän, räkna trappsteg mm. Kanske barnen har en egen digitalkamera? Då kan de fotografera Rom ur deras synvinkel, vilket kan leda till spännande och unika motiv.
 • Gå in i leksaksaffärer.
 • Ha en picknick i en park i Rom. Ät och drick gott tillsammans. Barnen kan leka, rida på ponyhästar och spela fotboll.

Vilka sevärdheter finns i Rom?
Det finns massor av sevärdheter i Rom, men de mest kända och populära är Colosseum, Fontana di Trevi, Forum Romanum, Spanska trappan, piazza Navona, Peterskyrkan, Pantheon och katakomberna. Det finns också kända museum som Kapitolinska museerna och Vatikanmuseerna.

När är den bästa tiden för att resa till Rom?
Rom är en vacker stad året runt, men särskilt vacker på våren och hösten. Augusti är en väldigt varm månad, vilket kan bli jobbigt om du vill utforska staden. Å andra sidan har italienarna semester i augusti, därmed är det mindre folk i staden, mindre köer, men också vissa stängda affärer och restauranger. Vintermånaderna (november-mars) är inte alls lika kalla som i Sverige. Istället regnar det ofta. Våren kommer ungefär i mars, sommaren i maj, hösten i mitten av oktober och vintern i december (ungefärliga indikationer). Vi på Romresan älskar Rom året runt, men föredrar april/maj/september/oktober för sightseeing.

Vad är det för väder i Rom?
Du kan lätt kontrollera vädret i Rom längst ner på denna sida. Du kan även titta på Yr.no eller TV4 Väder.

Var finns karta på Rom?
Det enklaste är att använda Google Maps (fungerar i dator, mobil och på surfplatta). Där kan du enkelt beräkna avstånd, se restauranger, sevärdheter och annat. Du kan också testa Yahoo Maps eller Bing Maps. Vill du ha en riktig karta på Rom kan du antingen skriva ut från t ex Google Maps, köpa en guidebok om Rom (där kartor ingår) eller köpa karta i bokhandeln alternativ nere i Rom (finns i tidningskiosken, edicola).

Har du en fråga? Kontakta oss så svarar vi på den och publicerar svaret här.