Pantheon

Sevärdheter i Rom: Pantheon

Pantheon är en av Roms mest besökta byggnader. Under en promenad bland de mysiga gränderna i det historiska centrumet står Pantheon, en gammal och tung koloss som en påminnelse om stadens historia bland moderniteter som McDonald’s och märkesbutiker.

Pantheon byggdes som ett tempel mellan år 27-25 fvt av Markus Vipsanius Agrippa, en romersk fältherre och politiker. Den ursprungliga graveringen på templet var ”M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIVM.FECIT”, vilket betyder ”Markus Agrippa, son av Lucius, konsul för tredje gången, lät bygga detta”. Tack vare rester som nu befinner sig 2,5 meter under nuvarande Pantheon, har arkeologer funnit att byggnaden från början var rektangulär, byggd i block av travertin täckt med marmorplattor.

Pantheon förstördes under branden år 80, men byggdes om under Hadrianus mellan åren 118 till 128. Det var nu den välkända kupolen tillkom. Pantheons pronao leder in till själva kyrkokroppen som bärs av två pelare.

Taket är antagligen det mest kända med Pantheon. En del av taket utgörs nämligen av ett stort hål: oculus. Hålet är nästan 9 meter i diameter och släpper i genom både ljus, luft och regn. Legenden säger att det aldrig regnar in i byggnaden på grund av luftdraget. Detta är dock inte sant; det kommer faktiskt in regn. Golvet inuti byggnaden är en aning konkavt med den högsta delen upphöjd ungefär 3 decimeter. På så sätt rinner vattnet vidare i kanalerna .

Utifrån syns endast en tredjedel av kupolen, resten täcks av den cylinderformade väggen.

Pantheon har stått modell åt många byggnadet genom åren. Några exempel är San Carlo al Corso (kyrka i Milano), basilica di San Francesco di Paola (kyrka i Neapel) men även Virginia-universitetets och British Museums rotunda.