Piazza Navona

Piazza Navona

Piazza Navona är ett vackert torg mitt i Rom. Det har formen av en antik stadio.

Torget byggdes av kejsaren Domitianus år 85 men restaurerades på 200-talet. Hela 30 000 åskådare fick plats på det 276 meter långa torget. Från början kallades torget ”in Agone” från latinets agones, lekar. Det användes alltså till lekar och spel av olika slag.

I mitten av Piazza Navona står Berninis mäktiga Fontana dei Quattro Fiumi som restes 1651. De fyra gudarna på fontänen representerar de fyra stora floderna på den tiden; Nilen, Donau, Ganges och Rio de la Plata.

Den andra fontänen på Piazza Navona är Fontana del Moro, en av de äldsta fontänerna från renässansen. Det är ett verk av Giacomo della Porta som skapade delfinen och de fyra tritonerna. Senare bidrog Bernini med statyn il Moro.

Den tredje fontänen är Fontana del Nettuno. Bassängdelen gjordes av Giacomo della Porta. Antonio della Bitta och Gregorio Zappalà färdigställde fontänen med statyer; Neptunus som kämpar mot bläckfisken och andra skulpturer med mytologiska teman.

På ena långsidan av Piazza Navona står Borrominis och Rainaldis Sant’Agnese in Agone, en basilika i vitt byggd under den andra halvan av 1600-talet.

I närheten står Palazzo Pamphilj. Den ursprungliga byggnaden uppfördes 1630, men när Giovanni Battista Pamphilj blev påve under namnet Innocenzo X ansåg familjen att Palazzo Pamphilj, som det såg ut då, inte var tillräckligt lyxigt. Därmed började arbetet på en ny, mäktig byggnad. Det var återigen arkitekten Girolamp Rainaldi som fick uppdraget. Sedan 1920 används Palazzo Pamhilj av den brasilianska ambassaden.

I dag finns det flera restauranger och barer på Piazza Navona. Torget brukar även fyllas av försäljare.

En tanke kring ”Piazza Navona

  1. Pingback: 42 saker att göra i Rom |

Kommentarer är stängda.