Tips för att undvika lurendrejeri och tjuvar

Lurendrejeri i Rom: tips

Rom är en underbar stad, men tyvärr finns det några negativa saker, som med varje storstad. Det är lätt att bli lurad som turist. Romresan.se guidar till till en säkrare semester.

Ficktjuvar

Var alltid på din vakt och ha aldrig värdesaker i ryggsäcken. Håll i väskorna och lämna aldrig värdesaker på restaurangbordet.

Tack vare klimatet i Rom är det väldigt vanligt med mopeder, scooters och vespor. Med dessa fordon är det väldigt lätt att rycka en väska och försvinna snabbt.

Pengar

 • Gå bara runt med dagskassan (inte mer pengar än du kan tänka dig förlora). Måste du ha kort med dig, förvara dem då gärna på ett annat ställe än dina pengar. Skulle en ficktjuv stjäla dina pengar har du ändå korten kvar.
 • Ta inte ut pengar på kvällen eller där du känner dig otrygg. Se till att du har plats och att ingen står för nära. Kontrollera också ”hålet” när du stoppar in kortet så det inte är manipulerat. Ha gärna någon i resesällskapet med dig!
 • Det finns många olika strategier för att undvika fickstölder. I Rom brukar jag, som alltid, använda ett visitkortsfodral med lite pengar, körkort och ibland kreditkort). I Neapel var jag extra rädd för ficktjuvar och hade då aldrig kreditkorten med mig ut. En mindre summa pengar, för vatten, mat och småorylar hade jag i plånboken. Sedan hade jag kanske 50-100 euro i en liten cylinderformad stålask innanför byxorna (för eventuell shopping). Många använder en ”fejkplånbok” med lite pengar samt en ”riktig” plånbok med mer pengar och kort. Den ”riktiga” plånboken förvaras sedan säkrare än fejkplånboken. Andra föredrar värdebälten; små tunna midjeväskor som placeras runt midjan, innanför byxorna. Vissa väljer en värdeetui som hänger runt halsen medan andra kör på skärp (bälten) med gömd ficka. En del är duktiga och syr fickor som fästes på BH:n eller innanför byxorna.

Övriga värdefulla föremål

På semestern är det vanligt att förutom pengar också ha med sig mobiltelefon och kamera. Jag kan inte räkna hur många gånger jag har sett turister i Rom lägga mobiler och kameror på bordet på restaurangen. Ibland går de till och med därifrån- ett tvärsäkert sätt att bli av med sina prylar!

Så se till att förvara dina prylar säkert! Kanske kan du strunta i kameran och använda den som finns i din smartphone? Har du en systemkamera kanske du kan välja en kameraväska som inte lyser ”dyr kamera”?

Tips för att undvika ficktjuvar

 • Om du kan, strunta i handväskan. Det är lätt att rycka den ifrån dig, och för att stoppa ner handen i folkmassor, t ex på bussen.
 • För att fortsätta med väskorna: I princip är en ryggsäck det värsta du kan bära medan en midjeväska är det bästa. Nu är ju ryggsäcken väldigt bekväm, så om du vill ha den, se då till att inte förvara värdesaker där. Midjeväskan är enligt många kanske den fulaste väskan som finns, men den säkraste. Kan du stå ut med en är det väldigt bra. När det kommer till handväskor med axelrem, håll i väskan på framsidan av kroppen, gärna med öppningen inåt. Har du en väska med ”korta” handtag, se till att blixtlåset är helt stängt och håll den på framsidan av kroppen.
 • På bussen/tåget/tunnelbanan håller du i väskan i handen eller placerar den i knäet.
 • Ställ aldrig din väska på marken när du äter eller fikar. Håll i den.
 • Om du måste ha plånboken i bakfickan, se då till att den ligger horisontellt med den öppna sidan uppåt. Fäst ett gummiband runt plånboken (då ökar friktionen och chansen att du märker tjuven innan det är för sent). Tjuvarna använder pek- och långfingret som en tång och fiskar upp plånboken. Ligger den då som jag skrev är det svårare att klara av.
 • Det är allmänt känt att det är lättare att stjäla en plånbok som ligger i bakfickan än i framfickan. Däremot är det inte omöjligt att sno en plånbok i framfickan. Tjuven stoppar in handen och drar plånboken utåt, så att den och hans hand inte kommer i kontakt med din kropp. Så, välj tajta jeans för att försvåra detta.
 • Det är också lätt att stjäla något från innerfickan på jackan.
 • Taxi

  Undvik svarttaxi, titta om taxibilen har en taxameter. Ett annat tips är att bestämma priset innan ni åker iväg. Då slipper du otrevliga överraskningar. Observera att bagage kan kosta extra, likaså att åka taxi på natten.

  Spel

  En man står vid ett hemmagjort kartongbord med några muggar och ett objekt, ofta tärning. En publik tittar på medan någon spelar. Det hela går ut på att gissa under vilken mugg objektet finns. Problemet är att publiken ofta är vänner och släktingar. De satsar pengar (som de senare får tillbaka) för att egga turisterna så att de ska satsa. I början låter de dig vinna för att sedan spela av dig din semesterkassa. Detta är också olagligt.

  Gladiatorer

  Utanför Colosseum går det runt ”gladiatorer”, eller rättare sagt män som är utklädda till gladiatorer. Ibland vinkar de till dig och vill att du ska ta ett kort på dig och honom. Även om detta inte är rentlurendrejeri bör du vara medveten om att dessa kort kostar. Gladiatorn kräver nämligen en summa efter att kortet har tagits (priset varierar, men brukar ligga från €4 och uppåt).

  Rosor

  Det kan vara svårt att motstå vackra rosor. I Rom försöker försäljarna ofta pracka på dig rosor. Det de inte talar om är att de kommer med ett pris som varierar (från ca €2 och uppåt). Det bästa är att inte bry sig om dem.

  Armband

  På turistställen finns det vissa som vill sälja vänskapsarmband. Det har många gånger hänt att de tar tag i en turists arm och börjar knyta armbandet, fast personen aldrig tackat ja. Därefter måste turisten betala för armbandet. Förhandla alltid fram priset innan.

  Fler tips för en trygg semester

  • Ha alltid en kopia på passet, körkortet, spärrnummer, försäkringskort osv. Förvara inte kopiorna tillsammans med passet. Du kan också ladda upp kopiorna på t ex Dropbox, då kommer du åt dem från vilken dator/smartphone/surfplatta som helst.
  • Har du en iPhone kan du aktivera ”Hitta iPhone”. Blir den stulen kan du spåra den, radera din personliga information mm.
  • Kolla upp numret för att spärra ditt kreditkort.
  • Blir du bestulen måste du polisanmäla händelsen för att få ut pengar av försäkringsbolaget.
  • Om möjligt, sitt inte vid dörrarna på bussar eller tunnelbana. Då är det svårare för tjuven att ta din väska och springa iväg.
  • Var alltid uppmärksam när någon stannar dig på gatan. Ofta är detta en metod för att distrahera dig medan en medbrottsling går igenom din väska.
  • Tänk på att även välklädda personer kan vara farliga.
  • Var alltid försiktig, särskilt när det är trångt och mycket folk, t ex på marknader.
  • Är du ute sent och tycker det är obehagligt att gå/åka buss tillbaks till hotellet? Ta en taxi, det kan vara värt summan.