Rom i rullstol

Att påstå att Rom är en stad anpassad för rörelsehindrade är en ren lögn. Men det betyder inte att du som är rullstolsburen inte kan njuta av den eviga staden. Det kräver bara lite mer information och planering.

Vi på Romresan vill att du ska få en sådan bra och bekväm semester som möjligt. Därför samlar vi här tips för rörelsehindrade.

Många platser är idag anpassade för rörelsehindrade, men många är det inte. Hur tråkigt och fel det än är, räkna inte med att kunna komma in på alla ställen. Ofta saknas ramp, det är trånga trappor, hål i vägarna, bilar parkerade på trottoarer och höga trösklar. Den standard vi är vana vid i Sverige finns inte alltid i Rom. Trots detta är flera av stadens monument och inte minst museer tillgängliga för rörelsehindrade!

Jonas och hans sambo, båda rullstolsbundna, besökte nyligen Rom. Under vistelsen samlade de ihop en mängd tips för turister i rullstol. Jonas reseberättelse följer här:

Sitter du i rullstol och funderar på att resa till Rom? Då hoppas jag att du ska finna några tips inför din resa här.
Som resenär i rullstol möter du naturligtvis lite fler hinder på din resa, än vad den som inte har rullstol, gör. Men bara för att Rom är en gammal stad innebär det inte att det är helt omöjligt att ta sig fram i staden. När man anländer till flygplatsen är det i princip två färdsätt som gäller. Taxi eller tåg/tunnelbana.
Här rekommenderas varmt att du tar en taxi. Framför allt eftersom det är svårt att ta sig ombord på de tåg som går från flygplatsen. Har du en vanlig rullstol så kan det fungera, men det är inte enkelt. Har du Permobil, ska du inte ens fundera på något annat än en taxi! Om du har Permobil så bör du allvarligt fundera på om du verkligen ska åka till Rom. Detta av en stor anledning. Och det är stadens höga trottoarkanter. Rommarna har nämligen för vana att placera diverse föremål mitt på sina trottoarer. Det kan vara alltifrån en ”betongsugga”, till en bil eller till och med en byggnad. Detta gör att du måste, när som helst vara, beredd att ”hoppa ner” från trottoaren. Och eftersom den kan vara cirka två decimeter, så blir det ju lite svårt om du har Permobil.
Det finns dock gott om nedsänkningar vid trottoarerna så det är inga problem att ta sig upp och ner för dessa. Det är bara om du behöver ta dig ner/upp där det inte finns nedsänkning, som det är högt.
Eftersom staden är gammal innebär det att det finns en väldig massa kullersten som man måste ta sig fram på. Dessutom en hel del upp -och- nerförsbackar. De bussar som används liknar de som vi har här i Sverige (Göteborg) så det bör inte vara några problem att använda dessa. De verkar dock vara överfulla, så det kan väl vara lite svårt att komma ombord på dem. Men italienarna är mycket vänliga och hjälpsamma, så det bör inte vara några problem.
Men man ser ju bäst när man tar sig fram i sin egen takt. Detta gör att det rekommenderas att du rullar/åker Permobil. Rom är ju en stor stad, så det krävs att man förflyttar sig en hel del för att se så mycket som möjligt. Mellan 5 och 10 km/dag bör du räkna med att förflytta dig.
Vad bör/kan du då se när du sitter i rullstol.
Vatikanen är mycket pampig att se och inga problem med rullstol. Det finns folk där som man kan få hjälp av för att ta sig in. Har du tur, så får du dessutom gå förbi hela den vanliga kön. Detta är naturligtvis inte något som du ska utgå från. Utan var beredd på att stå i kö som alla andra. Men ta kontakt med någon. Det är inte säkert att du kan ta den vanliga vägen in i kyrkan. Även Colosseum är något man ”måste” se. Här är det lite speciellt att ta sig in när man sitter i rullstol. Du får ställa dig i biljettkön som alla andra. Biljetten får man dock gratis. Detta för att det inte möjligt att nå någon annan våning än den första, med rullstol. Men man ser mycket från Entréplanet, så det är absolut värt ett besök. Från Colosseum är inga problem att rulla mot Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II. Längs vägen är en fin trottoar som man kan ta sig fram på utan problem. Får du för dig att ta dig till de äldre kvarteren som ligger strax intill Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II så bör du vara medveten om att du kommer in i lite äldre kvarter, vilket
innebär mer kullersten och en del branta backar. Men har du bara lite kraft i armarna och lite tålamod, så fixar du även det.
Du kan även se spanska trappan (nerifrån naturligtvis) Där finns det dessutom gott om exklusiva affärer i närheten, som kan vara värda ett besök. Tyvärr har många av dem trappsteg för att komma in. Men, men…
Även Pantheon är fullt möjligt att besöka. Det finns en liten ramp till vänster om entrén. Om jag ska sammanfatta några av tipsen så får det bli följande:

 • Var beredd på höga trottoarkanter
 • Det kan vara svårt att hitta en tillgänglig offentlig toalett.
 • Invånarna är trevliga och hjälpsamma, så det bör inte vara några större problem att be om
  hjälp.
 • Ta god tid på dig för att titta på all vacker arkitektur.
 • Var inte rädd för att unna dig taxi. Se bara till att du inte åker med ”svarttaxi”. Det fungerar bra om du har rullstol (alltså inget för dig som sitter i Permobil) och har hyfsat lätt för att hoppa in i en bil, och du slipper fundera på hur du ska ta dig fram.
  Ha detta i åtanke när du gör en budget.
 • Unna dig ett hotell som ligger någorlunda centralt, så slipper du att fundera på transport vid minsta lilla förflyttning. Den högre hotellkostnaden riskerar du annars att få spendera på taxiresor.
  Det hade varit bra för vår del om vi hade tänkt på det när vi var där, det hade sparat oss mycket grubblande.

Jag hoppas att denna information hjälper dig inför ditt planerade inför resan till Rom.